Видове вирусен хепатит

1
126
Добави коментар
borola
borola

Вирусен хепатит е инфекциозно заболяване, което причинява възпаление на черния дроб. Много други заболявания могат да причинят възпаление на черния дроб, но определени вируси са причина за половината от случаите на хепатит при хората.

Вирусен хепатит – кои са най-често срещаните видове?

Когато се говори за вирусен хепатит, става въпрос за няколко специфични вируса, които атакуват най-вече черния дроб.

Съществуват няколко вида вирусен хепатит – A, B, C, D, E, F (непотвърден) и G. Но най-честo срещани от тях са A, B и C. В настоящата статия ще фокусираме вниманието си именно върху тях.

Този вид се причинява от вируса на хепатит А (HAV). Развива се вследствие на консумация на заразена храна и/или вода, особено при нехигиенични условия. Заболяването протича остро. Наричан е още „инфекциозен хепатит“, защото се предава лесно от човек на човек като други вирусни инфекции.
Обикновено се разпространява между членовете в едно домакинство при близък контакт (устен секрет или недобре измити ръце след ползване на тоалетна). Но често инфекцията се разпространява и сред клиенти в заведение за хранене или сред деца и служители в центровете за дневни грижи.

Този вид вирусен хепатит се предава чрез контакт с инфектирани телесни течности (кръв, вагинален секрет, семенна течност), които са заразени с вируса на хепатит B (HBV).
Хепатит B е хроничен и се смята, че в световен мащаб от този вид хепатит страдат поне 350 млн. души. Понастоящем е известно, че HBV може да се разпространи чрез сексуален контакт, чрез заразена кръв и кръвен серум при използване на общи игли при наркозависими, при кръвопреливания, хемодиализа, както и заразена майка може да предаде вируса на своето дете при раждането.
Инфекцията може да се предаде и чрез татуиране, поставяне на пиърсинг, споделяне на бръснарско ножче и четки за зъби със заразени хора.

Заразяването става чрез инфектиране с вируса на хепатит C (HCV). Предава се чрез директен контакт със заразени телесни течности, най-често чрез използване на общи заразени игли (при хора с наркотична зависимост), кръвопреливания, хемодиализа и при сексуален контакт.
Хората с хронична HCV инфекция са изложени на риск от развитие на цироза на черния дроб, чернодробна недостатъчност и дори рак на черния дроб.

Възстановяване на черния дроб след прекаран вирусен хепатит

Широко известен факт е, че вирусният хепатит уврежда черния дроб. Затова при евентуално заразяване с вируса, независимо от кой вид, е добре да се предприемат мерки за подобряване на здравето на този важен за човека орган.

В случая благоприятен ефект оказва приема на т.н. хепатопротектори, които защитават черния дроб от увреждане. За едно от най-мощните природни вещества с такава функция се смята екстрактът от Бял трън. Хептен/Hepten® е продукт, който успешно възстановява нормалното функциониране на черния дроб и го защитава от бъдещо увреждане именно благодарение на високото си съдържание на силимарин (екстракт от семките на Бял трън).