Жълтеница – симптоми и значение за здравето на черния дроб

1
240
Добави коментар
borola
borola

Жълтеницата е специфично състояние, при което се наблюдава жълтеникаво оцветяване на склерата на очите, а в напредналите й фази – й на кожата по тялото. Жълтеницата не се разглежда като заболяване, а като симптом на чернодробно или жлъчно увреждане.

Основна причина за появата на жълтеница е повишаването нивата на пигмента билирубин в кръвта. Той се транспортира с нея по цялото тяло и се натрупва в тъканите. Най-видимо се отчита натрупването на билирубин в склерата (бялата част на очите).

Билирубинът е отпаден пигмент, отделян при разграждането на хемоглобина от старите и нефункционални еритроцити. Процесът на разграждане и трансформация на билирубина до други по-прости пигменти става основно в черния дроб, след което те се транспортират по жлъчните пътища до червата и се извеждат извън тялото с фекалиите.

Натрупването на билирубин в кръвта и появата на жълтеница може да се дължи на 2 основни причини:

заболяване на черния дроб (хепатит, цироза и др.)
развитие на жлъчно-каменна болест (холелитиаза) със запушване на жлъчните пътища (жлъчна дискинезия)

Жълтеница – симптоми

Първият и най-отчетлив симптом на жълтеница е пожълтяването на склерата. Ако концентрациите на билирубин в кръвта не се нормализират с времето, пожълтяват ноктите, а впоследствие и кожата по тялото. Други характерни симптоми на жълтеница са:

изсветляване на изпражненията
потъмняване на урината
силна отпадналост
коремни болки

Резултатите от някои лабораторни кръвни изследвания също служат като индикатор за наличие на жълтеница. Такива са например високите стойности на някои чернодробни ензими – алкална фосфатаза, ALAT, ASAT и др.

Помощ за черния дроб и жлъчката при жълтеница

Подпомагането на чернодробната и жлъчната функция са основни методи за ускоряване метаболизма на билирубина, намаляване концентрациите му в кръвта и справяне с жълтеницата.
В случаите, когато жълтеницата е провокирана от чернодробно заболяване или жлъчна дискинезия, може да се разчита на природния продукт Хептен/Hepten®. Високото съдържание на силимарин в него осигурява мощно хепатопротективно и жлъчкогонно действие. И двата ефекта имат позитивно влияние при лечение на жълтеница.

Хептен ускорява възстановяването и подобрява функционалността на черния дроб, улеснява потока на жлъчен сок по жлъчните пътища и предотвратява натрупването по тях на продукти, които може да ги запушат. Така приемът на Хептен подпомага лечението при жълтеница, осигурявайки максимален комфорт за черния дроб.