Асцит при чернодробни проблеми – симптоми и лечение

1
195
Добави коментар
borola
borola

Като асцит се означава състоянието, при което се натрупва течност между двете мембрани на перитонеума, покриващи съответно вътрешните коремни органи и коремните стени. Асцитът протича с видимо и сериозно подуване на коремната област, което се развива в рамките на няколко дни или седмици.

Асцит може да се развие поради различни причини. В болшинството от случаите е резултат от чернодробно заболяване. Най-често асцитът се появява като симптом на хепатит или цироза. В случаите, когато е провокиран от чернодробно заболяване, успешното лечение на асцит зависи преди всичко от оздравяването на черния дроб.

Асцит – симптоми

Задържането на течност в перитонеума води до повишаване на налягането между двете му мембрани и оказване на натиск върху вътрешните коремни органи. Затова наред с видимото подуване в абдоминалната област, другите характерни за асцит симптоми включват:

болки и тежест в корема
гадене
хронична умора и отпадналост
задух
отслабване на апетита
хроничен запек
болки в кръста
трудности с придвижването

Лечение на асцит

Основните методи за лечение на асцит включват намаляване приема на сол и прием на диуретични медикаменти, засилващи отделянето на течности. Важно е да се отбележи, че успехът на лечението зависи от правилното определяне на причините довели до развитието на цистит. В повечето случаи прогнозата при асцит е благоприятна и състоянието е напълно обратимо.

Както стана дума, в голяма част от случаите асцитът се разглежда като симптом на чернодробно заболяване. В тези случаи лечението зависи силно от подобряване състоянието на черния дроб.

Като мощен хепатопротектор, природният продукт Хептен/Hepten® подкрепя чернодробните функции и подпомага справянето с различни заболявания на черния дроб. Така приемът на Хептен може да неутрализира причините за развитие на асцит и да подпомогне справянето с това медицинско състояние.

See more

Предишна:Хепатит B – ефект на пушенето при ваксиниране и лечение

Back:
Всички

Следваща:Хепатомегалия – подценяван проблем с черния дроб