Конгресът на ПЕС преизбира за трети път Станишев за лидер

1
122
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Конгресът на Партията на европейските социалисти в Лисабон преизбира за трети път Сергей Станишев за лидер. Председателят на БСП Корнелия Нинова бойкотира форума, заради несъгласие на левицата с резолюции, които ще бъдат гласувани. Делегатите на БСП на конгреса обаче потвърдиха, че единодушно подкрепят Станишев за преизбирането му. Той самият благодари за подкрепата на БСП.

Европейските избори не са предрешени и могат да се превърнат в голямото завръщане на социалдемократите, убеден е лидерът на европейските социалисти. Станишев очерта като заплахи пред Европа популистите и арогантната десница.

С конгреса в Лисабон цялото ляво политическо семейство започва предизборната си кампания за евровота догодина. Социалистите си поставят за цел левицата е да има водеща роля за сформиране на следващото мнозинство в Европарламента.

В кампанията социалистите ще поставят акцент върху социалната политика, икономиката, работните места и равенството на хората. Станишев смята, че могат да постигнат добри резултати.

„Това, което целим е широк алианс на прогресивни проевропейски сили, в които ние ще бъдем една от най-големите. И ще водим разговори с всички, които искат да запазят Европа, но да я променят. Ние не сме против Европа на статуквото, а за всички, които искат да запазят Европа“, заяви Сергей Станишев – президент на ПЕС.

Станишев каза също, че следващата седмица Европарламентът предстои да гласува неговия доклад за членство на България в Шенген по всички граници.

„България и Румъния са изпълнили ангажиментите, спрете двойните стандарти. Това, което правите подкопава доверието в Европейския съюз“, категорично заяви Станишев.

Делегатите на БСП на конгреса бяха единни, че подкрепят Станишев за трети мандат начело на ПЕС и заявиха, че това е уникално постижение за България.

„Винаги сте критикували това, че сме едва ли не лидерска партия. В случая 10 човека, двама зам.-председатели и една силна делегация сме тук за това. Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Тя е подкрепата на цялата партия“, заяви Кирил Добрев.

От БСП посочиха, че още по време на подготовката на резолюциите преди месеци категорично са заявили, че не могат да подкрепят текстовете за ратификация на Истанбулската конвенция и за миграцията. Дадоха да се разбере обаче, че ще работят за кандидатурата на Франс Тимерманс за общ ляв кандидат за председател на Еврокомисията, въпреки че той е твърдо за конвенцията.

Предстои Националният съвет на БСП да реши кой ще води листата на партията за евровота и дали това ще бъде Сергей Станишев.