Как да се преборим с постоянния глад

1
219
Добави коментар
wenip
wenip

Рано сутрин или късно вечер, в автобуса, в киносалона, в офиса – имате усещането, че вечно ви гони глад. Хапвате набързо и след час сте пак гладна. Познато ли ви е? Ако отговорът е положителен, със сигурност ви е минавало през ума, че с чувството на постоянен глад не сте в състояние да се преборите. Дали наистина е така? Думата имат специалистите по правилно хранене.

В стомаха или в главата е проблемът? Да чувствате физически глад с пълен стомах, е невъзможно. В 90 на сто от случаите, когато стомахът ви е пълен, а сте гладни, става дума за емоционален апетит. Да се отличи той като усещане от физическия глад не е толкова лесно, тъй като симптомите много си приличат: раздразнителност, разсейване на вниманието, леност, объркване… Принципната разлика е в това, че по време на глад на нас ни е нужно „гориво”, за да се заситим. Ако стомахът е празен, горивото е храната. Ако обаче е пълен? Психологическата причина, подтикваща ни към хладилника, казват специалистите, е емоцията: тъга, скука, безпокойство. Често ние се храним, за да се отпуснем психически. Изводът? Пробвайте да утолите емоционалния глад с духовна храна – нещо интересно, любопитно или просто ново.

По-бавно, моля Кога за последен път сте обръщали внимание на това как точно се храните? Обръщали ли сте внимание от какви продукти е съставено вашето ястие? Пробвали ли сте да усетите истинския вкус на всяка хапка? Наслаждавали ли сте се на аромата на блюдото? Не, нали? Ние сме привикнали да хапваме набързо, понякога и на крак, мислейки, че така лесно ще утолим глада си. Това е още една грешка, която води до постоянното чувство на глад. Закуска, обяд, вечеря – всеки прием на храна сме превърнали едва ли не в автоматично дело. Ядем бързо, за да продължим със започнатата работа. Резултатът: често преяждаме, след малко отново усещаме чувство на глад. Затова рецептата е: хранете се колкото може по-бавно, изпитвайте вкуса на всяка хапка, наслаждавайте се на процеса на ядене и на блюдото. Дори на естетическия му вид. Сутрешната закуска Освен психологическите предпоставки, да ни гони вечното чувство за глад има и още един фактор – отсъствието на пълноценна сутрешна закуска. Само при условие, че започвате деня си с триото главни хранителни вещества – протеини, мазнини и въглехидрати, може да избегнете следващата закуска още след час.

Сладкото Силното желание да хапнем нещо сладко след добрия обяд е заложено в нашата природа. Влечението към блокче шоколад или торта е сигнал за ниското ниво на триптофан в организма. Тази особена киселина е свързана с производствното на хормона на щастието серотонин. Най-лесното е да попълним запаса от триптофан с помощта на шоколадче, банан или чаша какао. Има обаче още един начин и той е за предпочитане – просто изпийте чаша вода. Или се усмихнете широко, макар и насила. Внимание с лекарствата Съветът на специалистите е да прегледаме внимателно домашната си аптечка и да се консултираме поне с двама – трима различни лекари, за да подберем подходящия антидепресант, антихистаминно средство или противозачатъчен препарат. При неправилно подбран курс на лечение тези три категории лекарства предателски стимулират апетита.