Макрон обеща увеличение на минималната заплата във Франция със 100 евро

1
105
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Френският президент Еманюил Макрон обяви мерки за повишаване на жизнения стандарт. Сред тях е и увеличение на минималната заплата в страната със 100 евро от 2019 година. Предложенията му са следствие от влошената обстановка във Франция, която седмици наред е блокирана от протестиращи.

Т.нар. “Жълти жилетки” започнаха своите демонстрации в знак на несъгласие с въвеждането на нов налог върху горивата. Бързо обаче протестите прераснаха в недоволство срещу системата. Проявите дори прехвърлиха границите на Франция и заляха Белгия.

В понеделник държавният глава излезе с официално обръщение към гражданите на страната, в което набеляза пет мерки за повишаване на жизнения стандарт на французите, предават местните медии.

В 13-минутната си реч Макрон обеща още да отмени увеличението на данъците за най-бедните пенсионери, както и облагането с данък на извънредния труд. Той обаче отказа да въведе данък “богатство”, обяснявайки решението си с това, че налогът “ще навреди”, тъй като ще възпрепятства разкриването на нови работни места.

Мерките на Макрон не бяха посрещнати с голям ентусиазъм от “жълтите жилетки”. Те ги определиха като “половинчати”. По всяка вероятност демонстрациите ще продължат.