Опасна връзка – увреждане на черния дроб при диабетици

2
167
Добави коментар
borola
borola

Диабет тип 2 е сериозно системно заболяване с широк спектър от последствия върху организма. Днес към списъка от опасни усложнения на диабета може да се добави още един здравословен проблем. Съвместно клинично проучване на учени от университетите в Единбург и Саутхамптън, публикувано в специализирания Журнал по хепатология, показва, че диабетиците са предразположени към увреждане на черния дроб. В най-голяма част от случаите то манифестира в развитие на стеатоза. Тази опасна връзка потвърждава, че диабетиците трябва да полагат профилактични грижи за черния си дроб. За целта може да се разчита на приема на качествени хепатопротектори.

Увреждане на черния дроб и стеатоза при диабетици

Стеатозата е най-честата форма на увреждане на черния дроб в световен мащаб. Протича с натрупване на прекомерно количество мазнини в чернодробните клетки (хепатоцити) и влошаване на функционалността им. Стеатоза се диагностицира и при мъже, и при жени, но предразполагащият ефект на диабета е различно силен при двата пола.

Увреждане на черния дроб е 3 пъти по-вероятно при мъже диабетици, в сравнение с мъжете с нормални стойности на кръвна захар. При жените влиянието на диабета като предразполагащ към чернодробно увреждане фактор е дори по-сериозно. Страдащите от диабет жени са изправени пред 5 пъти по-висок риск от увреждане на черния дроб в сравнение със здравите жени.

Важно е да се отбележи обаче, че едновременно диабет и стеатоза се срещат по-често при мъжете, отколкото при жените. Освен това е добре да се отбележи още един факт: диабет се диагностицира все по-често в световен мащаб и при все по-млади хора. Това означава, че може да се очаква ръст и на болните от стеатоза, които дори за момента представляват най-голяма част от диагностицираните с чернодробно заболяване у нас и по света.
Стеатозата е напълно обратимо състояние, дори в по-напредналите си стадии. Важно за оздравяването на черния дроб е да се стимулира естествената му регенерация с качествени хепатопротективни продукти.

Допълващо лечение при увреждане на черния дроб

Независимо дали като лечебна мярка при диабетици или чисто превантивно, грижи за черния дроб следва да се полагат непрекъснато и под всякаква форма – с рационално хранене, с прием на хепатопротектори и др. Това се налага, защото съвременният начин на живот предразполага към увреждане на черния дроб не по-малко отколкото диабета.

За овладяване на стеатоза може да се разчита на доказания ефект на природния продукт Хептен/Hepten®. Хептен съдържа стандартизиран екстракт от билката Бял трън с оптимално високо съдържание на силимарин за подпомагане на чернодробните функции. Хептен се понася много добре от организма и не крие никакви рискове от нежелани ефекти, дори при продължителна употреба. Предлага се под формата на течни капсули (Solucaps) – иновативна и патентована формула, осигуряваща бързо и пълно усвояване на силимарина.