Бял трън – полезен за черния дроб и жлъчката

2
286
Добави коментар
borola
borola

Бял трън е колкото познато с полезното си влияние растение, толкова и непознато по отношение на многото допълнителни ползи за здравето, за които повечето хора не подозират. Известният с латинското наименование Silybum marianum Бял трън се ползва от дълбока древност навсякъде по света. Полезните свойства на белия трън се дължат на веществото силимарин, съдържащо се във високо количество най-вече в семената му.

Бял трън – билка с безценни свойства

Екстрактът от Бял трън, богат на силимарин, притежава две изключително мощни и клинично доказани действия:

антиоксидантно
противовъзпалително

Провеждани проучвания в последните години доказват, че белият трън показва висока ефективност и за стимулиране на имунитета, защита на ДНК от увреждане, забавяне растежа на туморните клетки, повишаване лактацията при кърмещи жени.

Белият трън обаче се прилага най-масово и ефикасно най-вече в 2 направления – за овладяване различните болести на черния дроб и за подобряване секрецията на жлъчка.

Бял трън – полезно за черния дроб и жлъчката действие

Бял трън във вид на екстракт с високо съдържание на силимарин има следните действия по отношение на черния дроб:

намаляване на възпалението в черния дроб
забавяне на патологичните процеси при фиброза на черния дроб
неутрализиране на свободните радикали и защита на чернодробните клетки от оксидативен стрес и увреждане
повишаване секрецията на глутатион – основният антиоксидант, необходим за детоксикация на черния дроб
стимулиране производството на протеини, необходими за изграждането на нови чернодробни клетки (хепатоцити)

Черният дроб има способността да саморегенерира своите структури и действието на екстракта от Бял трън е насочено именно към стимулиране процесите на регенерация.

Белият трън има следните ползи за състоянието на жлъчния мехур и жлъчните пътища:

намалява риска от образуване на жлъчни камъни. Те се формират, когато жлъчният сок съдържа прекалено много холестерол и билирубин или твърде ниски количества жлъчни соли. Силимаринът в екстракта от Бял трън регулира концентрациите на тези метаболитни продукти в жлъчния сок
стимулира производството на храносмилателни ензими и жлъчен сок, т.е. има жлъчкогонно действие

Бял трън – екстракт с оптимално съдържание на силимарин

Висококачествен пречистен екстракт от Бял трън с оптимално съдържание на активната съставка силимарин е включен в природния продукт Хептен/Hepten®. Продуктът се предлага под формата на течни капсули (патентованата формула Solucaps). Тя позволява максимално бързо и пълноценно усвояване на силимарина, който при нормално състояние е трудно усвоим.

Благодарение на висококачествения екстракт от Бял трън Хептен е предпочитано от гастроентеролозите средство за предписание на пациенти със стеатоза, остър или хроничен хепатит, цироза, жлъчна дискинезия, хранителна интоксикация и други случаи на чернодробна патология.