Болести на черния дроб – коя е най-агресивна сред тях?

2
235
Добави коментар
borola
borola

В последните години се провеждат все по-обстойни и продуктивни проучвания върху природата на различните болести на черния дроб. Резултатите показват, че има едно състояние, което по агресивността и бързата си прогресия се откроява сред останалите чернодробни болести. Прогнозите за преодоляването му са добри единствено при навременно забелязване на симптомите и своевременното му диагностициране.

Болести на черния дроб

Най-често срещаните. Чернят дроб изпълнява стотици функции, свързани с производството и неутрализирането на редица биологично активни вещества. Непрекъснатата му заетост и трайното влияние на някои от тях върху него са причина за високия риск от увреждане на черния дроб. Това обяснява широкото разпространение на различните типове болести на черния дроб. С високата си численост сред тях се открояват:

стеатоза (омазнен черен дроб) – безспорно най-често срещаната чернодробна болест
вирусен хепатит
интоксикация на черния дроб – прекомерно натрупване на токсини в чернодробната тъкан
цироза – най-тежката форма на увреждане на черния дроб

Най-агресивната болест на черния дроб. Мащабно тридесетгодишно проучване на шведски учени доказва, че най-бързи и най-сериозни са пораженията при алкохолна болест на черния дроб. Проучването е проведено сред 36 хиляди пациенти, хоспитализирани в Швеция с чернодробни увреждания, причинени от редовна злоупотреба с алкохол. Резултатите са публикувани в специализирания журнал Алкохолизъм: Клинични и експериментални проучвания.

Като алкохолна болест на черния дроб се означава група от заболявания, дължащи се на хепатотоксичното действие на алкохолните напитки. Безспорно най-тежкото заболяване в тази група е цирозата. Тя обаче прогресира бавно в сравнение с т.нар. алкохолен хепатит. Това е скоротечно възпалително заболяване, което уврежда чернодробната тъкан и ако не се лекува, неизменно прогресира до цироза.

Алкохолният хепатит се посочва като най-агресивно протичащата сред всички болести на черния дроб. Навременното му овладяване е ключово за избягване на опасните усложнения.

Профилактика и лечение на болестите на черния дроб

За поддържане и възстановяване на чернодробните функции специалистите препоръчват прием на хепатопротектори. Това са продукти, подпомагащи естествената способност на чернодробните клетки да се регенерират. Висококачествен и ползващ се с доверието на лекарите хепатопротектор е Хептен/Hepten®. Той съдържа силимарин като екстракт от Бял трън. Хептен помага за забавяне прогресията на чернодробните заболявания и стимулира възстановяването на черния дроб.