Проблеми с черния дроб – как да ги избегнем?

1
175
Добави коментар
borola
borola

Доброто функциониране на нашия черен дроб зависи основно от начина ни на живот. Голямо значение има с какво се храним, какви витамини, вещества и продукти приемаме, за да избегнем появата на проблеми с черния дроб. Списъкът с ефективните способи е дълъг, но ето кои може да се справят с възстановяването на нашия черен дроб.

14 способа, с които да се предпазим от проблеми с черния дроб

1. Необходим е достатъчен прием на витамини и минерали – повече плодове и зеленчуци в дневния хранителен режим.

2. Ограничаване приема на храни, съдържащи консерванти, стабилизатори, сгъстители, подсладители, емулгатори. Препоръчително е храненето с прясна, добре и полезно сготвена храна.

3. Редовна консумация на цвекло и моркови. Тези два зеленчука са много полезни за пречистване и оздравяване на черния дроб. Не трябва да се забравя и полезното действие на зелените зеленчуци, съдържащи хлорофил.

4. Ограничаване приема на рафинирана захар и синтетични подсладители.

5. Достатъчен прием на витамин C за нормализиране функциите на черния дроб. Добре е да си набавяме достатъчно количество от този витамин ежедневно.

6. Прием на повече чесън, лук, броколи, защото те имат богато съдържание на сяра, която стимулира ензимите, отговорни за преработка на токсините.

7. Избягване на обилното хранене. Вместо това се препоръчва хранене на по-чести и по-малки порции, състоящи се от прости и лесно смилаеми продукти.

8. Консумация на сурови орехи, в които се съдържат есенциални мастни киселини и полезни протеини.

9. Избягване приема на тежки и мазни храни. Те натоварват прекомерно черния дроб.

10. Вечеря поне 3 часа преди сън. Спазването на това правило ще помогне на черния дроб да изпълнява своите многобройни функции, а не да се натоварва и с преработването на храната.

11. По-честа консумация на зеленчуци, приготвени на пара. С тях значително ще се облекчи работата на черния дроб.

12. Чудесно се отразяват на черния дроб храни като ряпа, горчица, карфиол, брюкселско зеле. Всекидневно е добре да се храним с поне една от тези храни.

13. Куркума, риган, джинджифил, мащерка. Някои от тези подправки също е полезно да употребяваме заедно с дневното меню.

14. Природно средство за здрав черен дроб

Сред всички продукти за поддържане на здрав черен дроб се отличава Хептен/Hepten®, който съдържа силимарин като екстракт от растението Бял трън. Силимарин е доказан хепатопротектор, който стимулира процесите на възстановяване на черния дроб. Хептен се различава от другите препарати по качеството на съставката, начина на екстракцията и фармацевтичната форма – Solucaps (течни капсули), която позволява бързо и цялостно усвояване от организма. А това е перфектен начин организмът ни лесно и безвредно да приеме ценното вещество.