Цироза на черния дроб – важна е навременната профилактика

1
293
Добави коментар
borola
borola

Не са редки случайте, в които при първично или вторично увреждане на черния дроб се развива заболяване, наречено цироза.

Кои са възможните причини за цироза на черния дроб?

Една от най-честите причини за цироза на черния дроб е злоупотребата с алкохол. Статистиката сочи, че при 30 до 70% от заболелите се установяват данни за хроничен алкохолизъм. Установено е, че организмът на мъжете не е в състояние да разгради повече от 160 грама чист алкохол в денонощие. При употреба над 160 грама чист алкохол в продължение на 15 години цироза се наблюдава при 75% от пристрастените към алкохол. При жените възможността за разграждане е по-малка – до 60 грама чист алкохол за денонощие.

Друга възможна причина може да е недостатъчното белтъчно хранене, както и някои заболявания с нарушена обмяна на веществата (захарен диабет, тиреотоксикоза и др.).
Хепатотропните отрови – тетрахлоретан, динитробензол, олово, фосфор, както и хронична интоксикация също може да предизвикат чернодробна цироза.

Какви са симптомите за цироза на черния дроб?

В началото оплакванията обикновено са дискретни и приличат на тези при хроничен хепатит. Възможно е да се наблюдава подуване на корема, повръщане, загуба на апетит, намаляване на телесното тегло, безсъние, лесна уморяемост и др. Често изброените симтоми са съпътствани и от наличието на друго заболяване на стомашно-чревния тракт. Обикновено цироза на черния дроб се открива в нейния втори стадий, когато се проявяват усложнения – пожълтяване на лицето, асцит (наличие на течност в коремната кухина) и др.

Алтернативен метод за откриване на цироза на черния дроб

Един от методите, откриващи функционалното и токсично обременяване на чернодробните функции в неговия зародиш е ирисовата диагностика. По специфичните белези в ириса специалистът може навреме да уточни диагнозата и да препоръча ефективни насоки за лечение. Като едно от най-важните условия е да се проведе общо очистване (детоксикация) на организма, с което се оказва голяма помощ на черния дроб.

Навременна профилактика на чернодробна цироза с природен продукт

За добрата профилактика на чернодробните увреждания се препоръчва спазване на подходящ хранителен и двигателен режим в комбинация с прием на природен продукт за детоксикация на черния дроб. Точно такъв продукт е Хептен/Hepten®, чиято активна съставка е силимарин (екстракт от Бял трън). Продуктът се различава от другите препарати по качеството на съставката, начина на екстракция и фармацевтичната форма – Solucaps (течни капсули), която позволява бързо и цялостно усвояване от организма.