Най-важното за цироза на черния дроб

1
197
Добави коментар
borola
borola

Цироза на черния дроб е eдна от водещите причини за тежки здравословни проблеми сред хората по света. Масово е схващането, че чернодробна цироза поразява само хората, прекаляващи с алкохола. Това не е вярно. Редица фактори може да допринесат за развитие на чернодробни заболявания. В допълнителна публикация по темата ще посочим основните причини за развитие на цироза. В настоящата статия ще разгледаме основните симптоми на цироза на черния дроб, как се диагностицира тя, какви са прогнозите за страдащите от нея и един доказан природен продукт, чийто прием ще подобри състоянието на много хора, засегнати от проблеми с черния дроб.

Цироза на черния дроб – симптоми

Характерна особеност при болен черен дроб е, че много рядко се усеща болка в самия орган, която да насочва към проблеми с него. Основните симптоми на цироза включват:

– метаболитни нарушения и метаболитен синдром с абдоминално затлъстяване около корема и талията
– храносмилателни проблеми (загуба на апетит)

– дерматологични проблеми (сърбеж по кожата, жълтеница, поява на паяжинообразни повърхностни вени)

– неврологични проблеми (скованост на крайниците, отслабване на паметта и др.)

Диагностициране на цироза

Поставянето на диагноза “цироза на черния дроб” е добре да стане в колкото е възможно по-ранна фаза на заболяването. Затова е важно всеки да следи за едновременната поява на няколко от горепосочените симптоми и своевременно да се обърне към специалист.

Заболяване на черния дроб се диагностицира при стандартен ехографски преглед на коремни органи. Така лесно може да се открие увеличен черен дроб или стеатоза (омазнен черен дроб). Основният метод за сигурно диагностициране на цироза е чрез биопсия, т.е. вземане на проба от самия орган с помощта на дълга игла. В последните години се разработват и усъвършенстват методи за диагностициране, които не са толкова инвазивни. Например цироза на черния дроб в ранна фаза може да се диагностицира и с кръвни чернодробни изследвания. С тях се проследяват захари и други продукти в кръвта, които се отделят при образуването на фиброзната тъкан в черния дроб, характерна за развитието на цироза.

Каква е прогнозата при цироза на черния дроб?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали заболяването е открито в ранна и лечима фаза и дали болният ще се насочи към по-здравословен начин на живот, придържайки се към специална диета за черен дроб.
От изключителна важност за благоприятен изход от борбата с цирозата на черния дроб е добрата профилактика на заболяването и стимулиране на процесите на възстановяване на черния дроб.

Доказан продукт, на който да разчитате за възстановяване на черния дроб

Процесите на възстановяване на черния дроб протичат много по-интензиво при прием на силимарин, получен като екстракт от бял трън. Белият трън (Sylibum marianum) е сред най-добре проучените и широко прилагани билки за черен дроб. Силимаринът, извлечен от него, подпомага функците на чернодробните клетки и е сред най-мощните хепатопротектори – вещества подпомагащи черния дроб. Силимарин е включен като активна съставка в Хептен/Hepten® и прави този продукт първи избор на много специалисти за подпомагане възстановяването на черния дроб при цироза, стеатоза, вирусен хепатит и увеличен черен дроб (хепатомегалия).