5 от най-труднодостъпните манастири в света

7
195
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Храмов комплекс Метеора, Гърция Храмовият комплекс Метеора в Гърция е олицетворение на определението труднодостъпен. Това е група от 6 манастира, построени върху естествено образувал се стълб от пясъчна скала. Достъпът до манастирите първоначално бил изключително труден, изискващ или много високи стълби или въжета. През 1920 година били изсечени стъпала в скалите, правейки комплексът достъпен от близкото скално плато.

Туанг Калат, Мианмар
Храмът Туанг Калат се намира на върха на остатък от изстинала магма на древен вулкан, извисяващ се на впечатляващите 737 метра от заобикалящите го равнини. До манастира може да се стигне по стълба, която има точно 777 стъпала. Освен от невероятната гледка, която се разкрива от манастира, туристите са привлечени и от необикновено голямата популация на макаци в подножието на възвишението.

Таксанг Палфуг, Бутан Храмът Таксанг Палфуг, познат още като ‘Гнездото на тигъра’, е построен близо до върха на стръмна, почти вертикална скала, издигаща се на 900 метра над долината Паро в Бутан. До манастира може да се достигне по няколко пътеки, като една от тях, южната, се използва само от поклонници. Поради местоположението си, високо в планината, през повечето време манастирът е обгърнат от мъгла, което допълнително засилва усещането за отдалеченост.
Сумела, Турция Манастирът Сумела е построен на стръмна скала в местността Алтъндере в Турция. На височина от около 1200 метра, мястото е една от най-популярните туристически дестинации в националния парк Алтъндере. Манастирът е издигнат през 386 година. Легенда гласи, че двама свещеника открили икона на Дева Мария в пещера в планината на мястото, където се намира храма. Това е един от най-старите православни манастири в света.
Висящите манастири, Китай Снимки: www.amusingplanet.com Висящите манастири се намират в каньон в планината Хенг в провинция Шанши, Китай. Храмът е построен върху вертикална скала, на 75 метра над земята, като се държи на скрити скални и дървени греди. Над 40 помещения, с обща площ около 150 квадратни метра, са свързани с тесни дъсчени мостове и стълби. Храмът е известен и с 80-те си статуи на Буда от бронз, желязо и камък, направени от различни династии.