Църквата одобрява даряването на органи само при съзнат избор или доказана мозъчна смърт

1
108
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Даряването на органи от донори в мозъчна смърт, както и трезвото и съзнателно съгласие на здрав човек да дари свой орган на страдащ свой събрат, като акт на алтруизъм и обич е в съгласие с учението и мнението на нашата Църква.

Това се казва в позиция на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

В позицията се пояснява, че църквата защитава донорската институция, нейната практика и свързаните с нея лица, от всяко евентуално оскверняване, принудителна диагноза или прибързаност в спазването на критериите за мозъчна смърт, комерсиализация или сделка, от какъвто и да било вид по отношение даряването на органи, избор на реципиенти на основата на расистки критерии, нарушаване реда за чакане на подходящ донор и т. н.

БПЦ – БП дава благословение за извършване на трансплантациите при изпълнение на няколко условия.

Първо: Строго и регламентирано спазване на фундаменталните биоетични принципи.

Второ: Установяването на мозъчната смърт да се извършва по строго определени клинични критерии, чрез високоспециализирани инструментални изследвания /ангиография, ЯМР и др. методи/ от абсолютно независима /външна/ комисия. Понастоящем, законът и наредбите в Република България допускат диагностицирането на мозъчна смърт и без осъществяването на инструментални доказателствени изследвания, което църквата не би могла да приеме.

Трето: Писмено информирано съгласие /волеизявление/ от донора и близките му /кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт/, а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството.

Четвърто: Необходимо е целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални транплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да гарантират по възможно най-добър начин изпълнението на процедурата по установяване на мозъчна смърт и цялостните права на донора, както и да гарантират постигането на най-високи нива на успеваемост на процедурата по трансплантация, в интерес на реципиента.

В заключение БПЦ – БП си запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите. /БГНЕС