Тайната на френския парадокс за здравето е разкрита, научете я сега!

1
151
Добави коментар
slavchev
slavchev

Виното намалява холестерола, защитава сърцето, контролира кръвната захар, оказва благоприятно въздействие върху мозъка и паметта, премахва стреса. Звучи прекрасно, нали? И е точно така, стига да не прекалявате с количествата. Пробвайте насладата от така наречения „френски парадокс” и си подарете този лукс, защото го заслужавате!

Типичният френски начин на хранене включва редовна употреба на червено вино, високомаслени сирена и ястия със сметана, а хлябът е предимно бял. Вино, въглехидрати и мазнини. Но учудващото е, че хората, които се хранят така, страдат по-малко от онкологични и сърдечносъдови заболявания, въпреки че цялостната им диета предразполага към тях. Експертите наричат това „френски парадокс”, вярвайки, че това се дължи на факта, че французите консумират червено вино редовно и в прилични количества. Но нещо повече – той включва самия маниер на хранене и отношение към храната.

Терминът се появява за пръв път през 1991 г. от професор Серж Рено от университета в Бордо в обширно негово изследване за връзката между начина на хранене и здравето на французите.

Тайната е в чудодеен антиоксидант

Тайната зад „френския парадокс” всъщност се крие в съдържанието на чудодейния антиоксидант ресвератрол. Смята се, че той не само помага за разширяване на артериите, което улеснява кръвта да тече свободно, но също така намалява тромбоцитната агрегация (запушването на артериите).

„Френският парадокс” работи именно заради здравословните дози ресвератрол, които се набавят от червеното вино. Специфичният антиоксидант се бори успешно срещу вредите от редовната консумация на мазни храни, които доказано влияят негативно на сърцето, защитава и клетките от въздействието на свободните радикали.

Антиоксидантите в червеното вино могат да играят роля дори за защита от ракови заболявания.

Ето още малко вкусни факти за спецификата на т. нар. френски парадокс:
• Бавното хранене на французите – те прекарват дълго време на масата и се хранят спокойно (за разлика от американците например, които често вечерят на дивана пред телевизора, консумирайки полуфабрикати).

• Малките по размер порции и внимание в поднасянето.

• Високият прием на плодове и зеленчуци.

• Внимание върху качеството на храната за сметка на количеството й.

• Наблягане върху домашно приготвената храна и традиционни рецепти.

• Самодисциплината – ако прекалят с храната, французите са особено внимателни с какво се хранят на следващия или дори в продължение на няколко дни.

• Ограничение в допълнителните хранения – за разлика от американците, които консумират всякакви бързи храни, снаксове, десерти между отделните хранения;

• Прием на повече минерална вода за сметка на газирани напитки, сокове и шейкове;

• Водене на активен начин на живот (придвижване пеша на големи разстояния, спорт, разходки).

Здраве.то

loading…

Свързани