7 екстремни СПА терапии от целия свят – от някои ще ви се изправят косите

2
119
Добави коментар
slavchev
slavchev

Вярвате или не, СПА не се изчерпва само с ароматни масла и нежна музика. Редица иновативни центриве са създали свои собствени методи за терапия, основани на местната култура и обичаи, които разбиват обичайните представи за ходенето на СПА. И въпреки това имат изненадващо благоприятно въздействие върху здравето.

Тези нестандартни терапии могат да ви се сторят измамни, глупави или изскочили от Средновековието, но все пак не ги отписвайте преди да сте пробвали. Изберете си от топ 7 на най-екстремните СПА процедури по света.

Замразяване (почти) до смърт – Парвоо, Финландия

СПА центровете в страни като Финландия, където зимите са дълги и студени, се предлага процедура, вдъхновена от арктическите студове, наречена криотерапия. Ето как действа: влизате в криогенна камера, в която температурата обикновено е около минус 120 градуса.

Там можете да издържите не повече от няколко минути, тъй като за по-дълго рискувате да си докарате хипотермия и смърт. Какво са ползите от това да се вкарате в такава ледена кутия? Твърди се, че криотерапията премахва токсините и засилва имунната система. Едно от най-популярните места за това е „Хаико СПА“ в Порвоо, Финландия.

Да ви изядат рибите – Сивас, Турция

Добрата новина – рибите, които гризат краката ви, нямат зъби. Лошата – има риби, които гризат краката ви. Което не звучи толкова зле за пътешествениците с изтормозени ходила. Тези, които имат фобия от рибите, обаче, трябва да стоят далеч.

 Ако имате нужда от педикюр, просто си потопете краката във вода с „докторска риба“, седнете и се отпуснете докато стотици малки усти изяждат мъртвата кожа от кракаа ви. Тази практика произхожда от откритите басейни в Турция, но СПА центрове, предлагащи педикюр с „докторска риба“ вече има по целия свят, включително и в САЩ. За автентично рибно СПА преживяване отидете в Сивас, Турция, където туристите могат буквално да плуват в естествените водоеми на докторската риба.

Лице, покрито с изпражнения – Ню Йорк, САЩ

Центърът „Шизука Ню Йорк Дейли СПА“ в Манхатън нашумя изключително много през 2008 година, когато обяви своята „Маска за лице гейша“. В медиите тя стана популярна като „маската за лице с птиче ако“. СПА центърът твърди, че изпражненията на славеите имат полезни свойства като „освежаване, лекуване и съживяване на кожата благодарение на естествените ензими и гуанина, който придава перлен блясък на кожата“.

Птичите изпражнения се обработват и дезинфекцират с ултравиолетова светлина, за да не бъде преживяването лепкаво и гадно – все пак това е луксозно СПА. Цялата операция трае около 50 минути и струва 180 долара, в които са включени почистване на лицето, почистване на порите, лек масаж, антиоксидантна маска за лице и покриване с дебел слой птичи изпражнения.

Къпане в бира – Ходова Плана, Чехия

Чехите вземат бирата насериозно. Много сериозно. Имат бирени фестивали, бирени градини, изобилие от пивоварни. Та те дори се къпят в кехлибарената течност!

Ако не вярвате, отидете до някое чешко бирено СПА, където пенливото пиво се използва не само за утоляване на жаждата. В тези центрове можете да си потопите кокалите в топла пенлива бирена вана, от която да излезе леко лепкави, но напълно релаксирани.

Тези вани се приготвяват от комбинация от минерална вода бира и различни бирени съставки като хмел и мая. Според сайта на „Ходовар“ – популярна пивоварна и бирен СПА център, „процедурите имат лечебен ефект за цвета на кожата и косата, освобождават напрежението, затоплят ставите и подпомагат имунната система на организма“.

Да ви покрият със змии – Талмей Елазар, Израел

Фермата за месоядни растения и СПА на Ада Барак в Северен Израел предлага прилепващ и приплъзващ масаж включващ едно от най-плашещите създания на земята.

Туристите, на които им стиска, могат да пробват змийски масаж, в който половин дузина от студенокръвните създания се плъзгат и движат по гърба на човек. Защо змии? „Много от редовните клиенти на Барак твърдят, че змиите помагат за облекчаване на мигрената и за отпускане на схванати мускули“, пише „Тайм“.

Масаж с огън – Пекин, Китай

Поставянето на вендузи – традиционен китайски метод за акупресура, се твърди, че облекчава десетки болежки от мускулни болки до проблеми с дихателната система като обикновените настинки.

Стъклени чашки се нагорещяват и се поставят върху тялото на пациента, създавайки ефект на засмукване върху кожата. Резултатите, честно казано, изглеждат доста плашещо. Хората, подложили се на терапията, се сдобиват с кръгли синини по гърба.

Ако някак си сте се убедили, че това е вашата процедура, пробвайте Oriental Taipan Spa в Пекин, където предлагат масаж с ароматно масло, който включва и вендузи.

Да ви покрият с шоколад – Хърши, Пенсилвания, САЩ

Знаете, че сте в Хърши, Пенсилвания – „най-сладкото място на света“ и дом на една от най-известните компании за захарни изделия, когато се потопите във вана с разбито шоколадово мляко или сте увити в слоеве шоколадово фондю.

Шоколадовото СПА в хотел „Хърши“ предлага уникално „меню“ от терапии на какаова тематика – райско изживяване за влюбените в шоколада пътешественици. Има и куп традиционни СПА процедури като ароматерапевтични масажи и антиейдж майски за лице.

Но славата на СПА центъра идва от уникалните шоколадови терапии, които глезят посетителите с възможността да се отдадат на шоколада без да трупат нежелани калории.

Източник: pochivka.blitz.bg

loading…