Шестима от АПИ отиват на съд заради инцидента в „Ечемишка“, при който загина жена

1
111
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Софийска окръжна прокуратура привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ за това, че при условията на независимо съпричиняване са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили на смъртта на жена, загинала при инцидента в тунел “Ечемишка”.

Припомняме Ви, че на 5-и февруари 2017-а година жена почина, след като осветителни тела от съоръжението паднаха върху автомобил, преминаващ през него. По първоначални данни, причината е корозия, отслабила носещата метална конструкция на лампите.

Пред Темида ще отговарят тримата от управителния съвет на АПИ по онова време – бившият председател Лазар Лазаров, Илиана Захариева и все още участващият в Съвета – Дончо Атанасов. Обвинения са повдигнати и на трима други експерти от АПИ, ръководещи структури, отговарящи за поддръжката на съоръжения.

Разследването на прокуратурата показа, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г. и е пусната в експлоатация в началото на 1985 г. В периода от пускането в експлоатация до инцидента са били извършвани редица огледи. Всеки път експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в изключително неблагоприятна среда /постоянна влага, вредни газове, прах и др./. От направения оглед на стоманената конструкция е установено, че корозията на елементите е неравномерна с характерните признаци на язвена /петниста/ корозия, т.е. проникване на голяма дълбочина в тесни зони, над 50%.

При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние.