Според доцент по дигитален маркетинг датчаните има какво да научат от българите

3
174
Добави коментар
Mega-Com
Mega-Com

Лон Щайнес, водещ преподавател в ZIBAT – Zaeland Institute of Business and Technology, е партньор на МТМ Колеж – София по Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+. През ноември 2018 г. тя за първи път посети България, а в края на месеца изнесе специална лекция на тема „Дигитален маркетинг“ пред нашите студенти. Представяме съкратена част от разговора й с доц. д-р Венцислав Савов, зам.-ректор на по познатото като Датски колеж висше училище.

 

– Доцент Щайнес, на път ли са социалните мрежи и малките дигитални екрани, които носим в джобовете и чантите си, да изядат телевизията и традиционните канали за реклама като пресата и радиото?

– Категорично да. Това вече се случва. Все повече и повече компании използват бюджета си за маркетинг за реклама в дигиталните медии. Гледаме все по-малко традиционна телевизия. Много по-често гледаме предварително записани предавания, достъпни при поискване – както по телевизията, така и по радиото или когато искаме да слушаме музика. Независимо от това, тези два типа медии – традиционните и цифровите, взаимно се допълват. Затова не смятам, че традиционните медии ще изчезнат напълно, но ролята им ще се промени, съответно цената на рекламата в тях ще падне под натиска на новите медии.

– Коя е голямата тенденция в дигиталния маркетинг, която се случва пред очите ни и какви ще са социалните ефекти от нея?

– Голямата тенденция е  Hubspot – умна система, използвана по целя свят за проследяване и съхранение на данни на индивидуални клиенти в такива детайли, както никога преди, като може да комбинира по интелигентен начин данни за маркетинг, продажби и обслужване. Усещането е сякаш Big Bother ви наблюдава. Затова е изключително важно по какъв начин тези данни ще бъдат обработвани и пазени от една компания, която има достъп до тях, за да се съхрани доверието в маркетинга и отношенията с клиентите.

Google става все по-добър в предсказването на това какво точно търсите и това му дава предимство пред хората, които предпочитат да използват неговата машина за търсене – така играе ключова роля за рекламодателите и клиентите. Това означава, че Google има силата да избира това, което виждате като резултат от търсенето ви и може да ви влияе. Всеки маркетолог трябва да се усъвършенства, за да постигне същото ниво при разбиране и използване на всички налични данни.  

– Какво българските маркетолози могат да заимстват от опита на Дания – една от най- щастливите страни в света с легендарна култура в областта на уюта и благополучието (Hygge)?

– Вижте, датчаните също има какво да научат от българите – като започнем от това колко сте грижовни към роднините си и възрастните в семейството. Вие сте много отдадени на вашата общност и рода, а знаем колко е важно да се усещаш част от своята общност. Щастието зависи, до известна степен, и от това.

Разликата в усещането за щастие между двете култури се дължи на това, че обществото в Дания е структурирано по различен начин, както и от различното ни отношение към политиците и доверието в системата. За нас е много важно да имаме доверие в системата, за да имаме основание да плащаме данъци в страната с най-високо ниво на данъците в света. Ние винаги работим според международните етични правила и кодекси за опазване на данните.

– Каква беше първоначалната ви нагласа за България и какво си мислехте за нас в самолета към София и сега след срещата ви със студентите на МТМ колеж? С какви емоции и впечатления си тръгвате от нашата страна? 

– Вече няколко години преподавам на международни студенти, сред които и българи. Преди пътуването ми до София направих проучване за вашата култура като използвах изследването на проф. Хеерт Хофстед за културните измерения на България и за разликите с датската култура. Някои от неговите заключения се потвърдиха при посещението ми. От позитивна страна: вие сте горди с дългата си история и с това как сте се справили с предизвикателствата като нация в миналото; непрекъснато търсите да приложите полезния опит на други нации у вас; много сте грижовни един към друг и към семействата си; имате прагматично отношение към много неща. От друга страна, наблюдавах лоши навици като това да се отлага изпълнението на задачите, да се закъснява, песимизъм по отношение на възможностите. Накратко, тръгвам си с любопитство и желание да науча повече за българската култура и история.

Лон Щайнес е доцент по дигитален маркетинг, мениджмънт, организационен и международен маркетинг в Института по бизнес и технологии Зеаланд в Дания. Освен това е ментор по осъзнатост (mindfulness) и учи както другите, така и себе си, как да водят балансиран живот. Магистър е по маркетинг, в допълнение на образованието й по бизнес психология, мениджмънт и педагогика. Има богат опит от работата си във финансовата сфера, мобилните технологии и автоматизации. Била е предприемач и благодарение на това има личен опит по отношение на всички предизвикателства на стартирането на бизнес както относно маркетинга, така и за стратегията и администрацията.