Какво да избягвате при болен черен дроб?

1
185
Добави коментар
borola
borola

Един от основните приоритети пред хората с болен черен дроб е избягването приема на вещества, действащи и като токсини в организма. Подобен ефект имат много от продуктите, с които сме в ежедневен контакт и които редовно присъстват като част от хранителния режим. Избягвайки приема на подобни продукти всеки би могъл да си осигури ефективна детоксикация на черния дроб и прочистване на организма.

Какво трябва да избягват хората с болен черен дроб?
Прекомерен прием на желязо

Постъпването на прекомерни дози желязо с храната или под формата на добавки крие сериозен риск от интоксикация и поява на проблеми с черния дроб. Причината е в това, че организмът ни не може да изхвърли ненужното желязо и то се натрупва в тъканите и органите, включително в черния дроб. Това може да доведе до поява на цироза, рак на черния дроб или хемохроматоза.

Тютюнопушене

Цигареният дим е сбор от различни токсини. Токсичните продукти в цигарените изделия затрудняват функциите на черния дроб и го правят много по-уязвим към увреждания.

Големи дози витамин А

Организмът ни се нуждае от всички възможни витамини, но те трябва да постъпват в оптимални количества. Витамин А е сред тези, чийто прием трябва да се съблюдава, защото излишните количества от него се натрупват в черния дроб и може да доведат до чернодробни проблеми.

Прием на някои лекарства

Черният дроб играе ключова роля за обезвреждането на приетите лекарства. Някои от тях съдържат голямо количество токсични вещества – антибиотиците, бензодиазепините, кортикостероидите. Дори стандартни аналгетици като парацетамол, приемани дълго време могат да предизвикат усложнения при хората с болен черен дроб.

Сол

Приемът на сол във високи дози е не само предпоставка за поява на високо кръвно налягане, но и допринася за влошаване на проблемите с черния дроб.

Решението при болен черен дроб

Универсалното решение за всеки човек с болен черен дроб се крие в приема на хепатопротектори – вещества, подобряващи функциите на черния дроб. Водещ сред тези продукти е Хептен/Hepten®. Съдържащият се в него силимарин е доказано ефективно средство за прочистване на черния дроб, осигуряване на максимален комфорт за него и стимулиране на детоксикацията на организма.