Четирите стадия при цироза на черния дроб

1
223
Добави коментар
borola
borola

Цироза на черния дроб е заболяване, при което чернодробната тъкан (паренхим) бавно, но необратимо се изменя – здравата и функционална тъкан се подменя от напълно нефункционална, наречена фиброзна. Това се случва като последствие от хронично претоварване на черния дроб при прекомерна консумация на алкохол, лекарства, наркотични или упойващи вещества, вредни храни и др.

Прогресията на чернодробната цироза се разглежда в четири отделни стадия според степента на увреждане на органа. Четвъртият и най-тежък стадий се посочва като причина за смърт на около 100 000 души по света всяка година.

Първи стадий на цироза на черния дроб

През този етап се наблюдава възпаление на черния дроб. Той увеличава размера си, в него се отчита наличие на повишено количество медиатори на възпалението и имунни клетки. Образува се и се разраства нефункционална съединителна тъкан на мястото на част от чернодробния паренхим, но увреждането на този етап е обратимо.

Втори стадий

През втория стадий на цирозата се засилват възпалителните реакции в черния дроб и все по-голяма част от чернодробните клетки (хепатоцити) и паренхима загиват и се подменят от фиброзна тъкан. Останалата здрава част от паренхима обаче все още може да компенсира чернодробните функции. Това е причината дори във втория етап на цироза на черния дроб да не се отчита сериозна симптоматика и да няма изявени оплаквания от страна на пациента. Процесите на увреждане обаче постепенно стават необратими.

Трети стадий

С прогресирането на цирозата увреждането на черния дроб става все по-сериозно. Фиброзната тъкан формира мостове и лобове, които притискат кръвоносните съдове в органа и водят до повишаване на кръвното налягане в него. Състоянието се обозначава като чернодробна хипертония и е причина за бързото навлизане в последния и най-тежък стадий на заболяването.

Четвърти стадий на цироза на черния дроб

В огромна част от случаите увреждането вече е необратимо и животозастрашаващо. Черният дроб постепенно губи всичките си функции, стига се до чернодробна недостатъчност. Налице са отчетливи симптоми като кръвоизливи в стомашно-чревния тракт, жълтеница, умствени затруднения, умора, сънливост и говорни смущения, задържане на течности в коремната кухина, необясним сърбеж по тялото.

Може ли да се избегне развитието на цироза?

В началните етапи на развитие заболяването е обратимо и може да се овладее. Имайки предвид липсата на изявена симптоматика по това време се препоръчват периодични профилактични прегледи за установяване състоянието на черния дроб, както и прием на хепатопротективни продукти като Хептен/Hepten®.
Благодарение на висококачествения си състав този продукт осигурява максимален комфорт за черния дроб, подпомага възстановяването на увредените чернодробни клетки и спомага за поддържане функционалността на органа.