Чернодробна стеатоза – най-честото заболяване на черния дроб

1
250
Добави коментар
borola
borola

Черният дроб е един от най-важните, и същевременно сложни органи в нашия организъм – той осъществява обмяната на мазнини, въглехидрати и белтъчини, участва в храносмилателния процес, притежава терморегулаторна, хемопоетична, резервоарна, екскреторна и детоксична функция.
Едно от най-често срещаните увреждания на черния дроб представлява чернодробната стеатоза. При нея се наблюдава затлъстяване на черния дроб, вследствие на отлагане на триглицериди в хепатоцитните (чернодробните) клетки. При здравият човек, черният дроб се състои от 5-6% мастни образувания, а при засегнатият от заболяването – от около 25 – 30%.

Чернодробната стеатоза се дължи на повишеният прием на алкохол, нездравословното хранене, пола (жените са по-често засегнати), наличието на метаболитен синдром, прием на някои антибиотици и др. Оперативните намеси, които водят до рязко отслабване, също могат да бъдат риск за развитието на заболяването.

Кои са симптомите при чернодробна стеатоза?

Симптомите на чернодробната стеатоза са чувство на отпадналост, болки в гърба, повишената уморяемост, отсъствие на апетит, сърбежите по тялото и др.

Какъв е терапевтичния подход при чернодробна стеатоза?

Специалистите са категорични, че чернодробната стеатоза може да се контролира и лекува.
Един от основните проблеми за това е, че симптомите й в повечето случаи се наблюдават едва чак в напредналите стадии.
За да се диагностицира навреме и да се вземат необходимите мерки е необходимо да се извършват регулярни профилактични прегледи, при хора, преминали 35-40 годишна възраст.

При липса на навременни мерки, алкохолната стеатоза води до усложнения като циротични промени на черния дроб – стеатозен хепатит, който може да прерасне в стеатозна цироза. Това води до изменения в структурата на черния дроб, което може да причини смърт.

Някои от начините за преодоляване на алкохолната стеатоза са намаляването на телесното тегло при затлъстяване, контролирането на нивата на холестерола, и кръвната захар, спирането на алкохола и промяна в хранителния режим.

Като изключително ефективни средстава в терапията на чернодробната стеатоза се прилагат и хепатопротекторите. Един от представителите им е природният продукт на растителна основа Хептен. Основните функции на Хептен са повишаване на устойчивостта на черния дроб към увреждания от токсините; възстановяване на нормалната дейност и структура на черния дроб; предпазване на клетките на черния дроб от влиянието на фактори като различни лекарства, алкохол и др.