Силимарин – от белия трън за черния дроб

1
240
Добави коментар
borola
borola

Силимарин е антиоксидантен природен продукт, екстракт от семките на полулярната билка бял трън ( Silybum marianum). Несинтетичната форма и растителният произход са атрактивни негови особености, осигуряващи му “добро око” в тенденцията на използване на природни продукти като алтернатива на лекарствените средства.

От гледна точка на природните продукти, от основна роля е осигуряването на високото качество и точната концентрация на активната съставка за постигане на максимална активност. В състава на Хептен е използван стандартизиран в това отношение екстракт от бял трън (представляващ 100мг силимарин), който е с изяснен ефект, без странични влияния и с оптимално действие и поносимост.

По природа и структура силимаринът е флавоноидно съединение. Специфичните активности на флавоноидите и растителния им произход са наложили проучвания и доказване безвредното му приложение при човека. Тези проучвания са спомогнали за откриване на безспорно положителното му влияние върху чернодробните клетки (хепатоцити).

Силимарин стимулира някои ядрени ензими и подпомага изграждането на белтъчни молекули, стабилизира клетъчната мембрана и така подпомага регенерацията на чернодробните клетки. Освен това той блокира навлизането на токсините към вътрешността на хепатоцитите и улеснява извеждането на вредните продукти от хепатоцитите преди те да са ги увредили. Срещат се изследователски данни за силимарин, показващи положително повлияване на хроничната умора, възстановяване на апетита на чернодробно болните и потискане развитието на туморни клетки при развитие на някои видове рак. Силимарин може да се ползва като помощно средство при химиотерапия за повишаване на ефекта и намаляване на токсичните й последствия.

При диабетици силимаринът оказва благоприятно антиоксидантно действие и намалява оксидативния стрес върху панкреасните клетки, синтезиращи инсулин. Ефектът на неутрализиране на свободните радикали и понижаване нивото на кръвната захар е също изключителен плюс в действието на силимарин.

Обнадеждаващите сведения за действието на силимарин, оптималната му концентрация и удобна за усвояване форма в състава на Хептен течни капсули, правят този продукт прекрасна алтернатива на лекарствените препарати за лечение на чернодробни заболявания и осигуряването на необходимия комфорт за черния дроб.