Хранене и чернодробни заболявания – какво трябва да знаем?

1
225
Добави коментар
borola
borola

Какво представлява черният дроб?

Най-голямата жлеза в човешкото тяло е черният дроб. За разлика от всички останали вътрешни органи, той единствен притежава способността да се регенерира при увреждане. Най-важните му функции са 2: образуване на жлъчка, която отговаря за смилането на храната и филтриране на токсичните вещества.

Какво може да увреди черния дроб?

Няколко фактора, могат да “саботират” функциите на черния дроб. Това са хроничните възпаления (хронични хепатити), приемът на алкохол, лекарства или лъчеви увреждания, стеатозата и цирозата, продължителният прием на лекарства, нарушаващи функцията му.

Какви са мерките при увреждане на черния дроб?

От изключителна важност при наличие на някое от изброените състояния според специалисти е начинът на хранене. При заболяване на черния дроб се препоръчва избягването на пържени храни, както и такива, които съдържат прекалено много мазнини и сол. Необходимо е да се изключат от менюто храни като бобови култури и свинско месо, тъй като те увеличават отделянето на жлъчка, както и храни, които дразнят черния дроб – подправки, пушени храни, репички, лук, чесън и др. и животинските мазнини.

Препоръчително е ястията да са печени (но без кора), сварени или приготвени на пара. Необходимо е температурата им да не надвишава 62 С, както и да не бъде под 15 С. Количеството на водния прием за денонощие трябва да бъде до 2л. Приемът на сол трябва да бъде сведен до 10г. на ден.

Храненето трябва да бъде разделено на 5-6 приема дневно и да се осъществява по едно и също време. Преди заспиване не бива да се натоварва стомахът, както и да се приемат зеленчуци в суров вид в това време от денонощието.

Освен спазването на подходящ хранителен режим, за ефективното преодоляване на чернодробните увреждания, специалистите препоръчват приемът на природният продукт Хептен, който осигурява максимален комфорт за черния дроб. Хептен съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Sylibum marianum (бял трън) 125г, който съответства на 100 мг силимарин.

Проучване на д-р Мариана Пенкова доказва, че активната естествена съставка на Хептен действа ефективно, приложена при различни чернодробни увреждания при пациенти с хронични чернодробни заболявания, като подпомага правилното функциониране на черния дроб и жлъчката. Тъй като Хептен е природен продукт, той не предизвиква нежелани реакции. Това го прави изключително успешно приложим за продължителна употреба.