Каква е трапезата на Коледа при различните народи?

1
194
Добави коментар
biomall
biomall

За Коледните ястия в различните краища на света

Датата на Рождество Христово е 25-ти декември за католиците и протестантите и 7-ми януари – за православните християни. В страните от Европа и САЩ Рождество се празнува в навечерието на 24-ти срещу 25-ти декември, но традициите на празничната маса се различават по цял свят. Рождество е най-семейният празник, на коледната вечеря не е прието да се канят приятели. Коледните ястия може да са най-различни, традициите в различните страни са много разнообразни, но задължително трябва да има едно централно блюдо (гъска, пуйка, патица, кокошка, риба, печени цели, свинско със зеле – при католиците, жито – при православните) – символ на единство на всички, събрали се на празничната маса. Католиците преди Рождество не постят, за разлика от православните, затова могат да си позволят веднага да си хапват тежки, мазни местни блюда.

Жителите на Великобритания на Коледа от незапомнени векове са сервирали на трапезата си овесена каша, варена в месен бульон. В нея добавяли трохи хляб, стафиди, бадеми, сушени сини сливи, мед и я сервирали много гореща. Към началото на III век кашата се трансформирала в „плум-пудинг“ – едно от основните ястия на коледната трапеза. Наричат го още пудинг в огън – преди да го сервират, го обливат с коняк и го запалват.

Традиционни блюда на Коледа в Англия са печената или пълнената пуйка, в Шотландия е печена гъска, в Ирландия и Уелс – пушена. Разрязват коледния дивеч и го разпределят на порции само на мъжете.

Традиционните коледни ястия във Франция са телешките колбаси, печената гъска или пуйка, печената свинска глава, грахът, фасулът, лещата, ядките, кестените, кифличките с мляко, сладките неща. Традиционният френски коледен деликатес е гъшият дроб.

В Италия на Бъдни вечер трябва да има седем ястия: леща, бял боб, турски грах, бобови зърна с мед, зеле, ориз, сварен в бадемово мляко, и макарони със сардини в сос от гръцки орехи. На други места тези ястия трябва да са 9. Запазил се е обичаят на Бъдни вечер да се сервира на вечеря змиорка или ястия от треска, стриди и други морски дарове, а също и различни миди, смесени с традиционните спагети. На коледната вечеря обикновено ядат по традиция осветена гъска.

Коледната вечеря по немски – печена гъска и козунак (панетоне) с ядки, марципан и стафиди. Пекат соленки и сладки в различни форми.

В Австрия традиционно за коледната вечеря приготвят традиционна супа-юфка, а за второ ястие – печен шаран с кимион.

В Португалия и Испания за Бъдни вечер приготвят бадемова супа, медово-орехова хапва, оризова каша, обредни сладки, а на Коледа – тежки месни блюда: свинско, шунка, петел, а също и обредни варени кестени и каша.

В обичаите за коледната, новогодишната маса народите от Скандинавия имат много общо помежду си: вечерта ядат коледна шунка, каша, риба и специален хляб с масло. Украсата за коледната маса е варен шпикован език и печена свинка глава. За вечеря – печена гъска с ябълки и сливи, печено свинско, задушени картофи, наденички, кекс с ябълки, ядки, плодове. Новогодишната маса се допълва със студени мезета – сьомга, салата с херинга, сирена. Традиционно и специално ястие от сушена и накисната до желеобразно състояние е треската, а също и оризовият пудинг.

През зимните празници фините на масата си обикновено слагат свински, говежди и телешки бульон, варена сушена треска с картофи, ечемична или оризова каша с мляко, печена ряпа и задължително печено с топена свинска мас картофено пюре.

В Дания на коледната вечеря е задължително да има патица с ябълки, „глег“ (напитка от канела, карамфили, вино, разредена с вода) освен шампанско.

В Швейцария на всяка празнична маса се поднася традиционно печена сьомга.

В Румъния на Коледа пекат пити, в тях слагат порцеланови куклички, пръстени, монети, стръкове червен пипер и други изненади. Пръстените и монетите, според народните поверия, носят благополучие.

В България също слагаме изненади, но в традиционната за празника баница. В нея слагаме дрянови клонки и пъпки, монети. На който му се падне една пъпка – здраве, на който две – щастие, три – семейство, четири – учение, а на който му се падне монетата, той ще забогатее през новата година.

По цял свят на Коледа са популярни сладките, кексовете, вафлите, тортите, коледните козунаци, бисквитите. Пие се топъл чай с мляко, захар и канела, карамфил, лимонена пудра, шафран или индийско орехче.

Зимните празници за народите от Европа завършват с 6-ти януари. В края на този ден се пече пита с печен боб и се избира „крал на боба“.

В Щатите основните ястия за Коледа са различни в зависимост от етническата принадлежност на семейството – и пълнена пуйка или друга птица, и говеждо, и шунка, и свинско, и печени зеленчуци. Десертите са сладкиш с тиква, с морков и други сладкиши.

В Русия на 7-ми януари приготвят месни ястия: печена гъска, различни ролета, ястия със сос. На масата слагат подправки, сосове, вино, а на Бъдни вечер не се пие алкохол. Бъдни вечер е вечерта преди Рождество. По традиция това е първата трапеза, която завършва постите преди Коледа. На масата всички сядат празнично облечени при появата на първата звезда. Вечерята започва с каша, след това се сервират предястия – винегрет, риба и салати. След това червен борш, гъбена или рибена супа, неизменен спътник на които е „сочни“ – нещо като печени пирожки. Накрая на трапезата се сервират сладки макови ролета, медени сладки с кисел или компот от сухи плодове. По традиция всеки на масата трябва да си опита поне по-една лъжичка от всички ястия.

Традиционните цветове на Коледната маса са червеният, зеленият и златният. Задължително се украсява с елови клонки и свещи.