Как да запазим здравето по време на Коледните пости

4
244
Добави коментар
spirulinabg
spirulinabg

Много религии изискват пости в определени периоди от годината. Постите са свързани с въздържание, както по отношение на помислите, така и от определени видове храна. В някои случаи постите означават гладуване и пълно въздържание от всичко освен от вода. Коледните пости започнаха от 15 ноември и продължават до 24 декември включително.

В миналото медицината се противопоставя на постенето, като твърди, че то „убива силите“ на човек. Това твърдение търпи обрат в последно време.

Медицината стигна до факта, че постоянно се претоварваме с прекомерно количество храна, с която организмът не може да се справи. Ето защо тялото не функционира добре, създава се усещане за „задръстеност“ и „тежест“.

Давайки почивка на тялото по време на Коледните пости, допринасяме за увеличаване на продължителността на живота. Известно е, че хората спазвали строги пости, с каквато и работа да са се занимавали , са живели много по-дълго от хората, които постоянно се хранят твърде много.

По време на Коледните пости можем лесно да доставим на нашето тяло всичко необходимо за поддържане на жизнеността. Обичайното чувство на глад по време на прехода към постна храна, особено мъчителна за човек, който се храни с месо, е само чувство за липса на обичаен стимулант, точно като пушач без тютюн или алкохолик без алкохол.

След известно време това чувство преминава. Много религии учат, „че чрез укрепване на волята с въздържание, гладът допринася за подобряването на функциите на тялото, от което идва просветлението на разума“.

Този емпиричен опит свързан с постенето, както и резултатите от редица научни изследвания, еднозначно свидетелстват, че растителната храна трябва да преобладава.

Ключът към здравето се крие в балансът и разнообразието. Крайностите не са препоръчителни, като това важи както по отношение на животинската, така и по отношение на изцяло растителната храна. Диетите на строгите вегетарианци може да са с характерен хроничен недостатък на пълноценни белтъчини, есенциални аминокиселини, както и на витамин В12 и желязо. Въпреки че съдържанието на Ca, Fe, Cu, Zn в растителната храна може да бъде количествено достатъчно, абсорбцията обикновено е ниска поради наличието на „блокери“ на усвояването. При комбинацията на тези микроелементи с риба обаче, те се усвояват значително по-добре.

Рибата има висока хранителна стойност, понякога надминавайки другите източници на месо. Рибата и морските дарове са важен източник на пълноценни протеини с балансиран състав от есенциални аминокиселини. Например, метионинът, аминокиселина, която играе ключова роля в регулирането на метаболизма на мазнините в черния дроб, присъства в по-голямо количество в рибата, отколкото в изварата (традиционно считана за един от основните източници на тази аминокиселина). Рибата съдържа до пет пъти по-малко съединителна тъкан, отколкото другите източници на месо.

И така, полезни ли са постите за нашия организъм? Д-р Разин Маруф от университета в Кеймбридж смята, че да, но само при едно условие.

“Постенето е полезно, тъй като ни помага да бъдем осъзнати в потреблението. Въпреки това, не е препоръчително  да си в режим на пост през цялото време”, предупреждава той.

„Непрекъснатото гладуване не е най-добрия начин за загуба на тегло. Тялото престава да получава енергия и активира механизми за запазване на енергийните запаси. Лишаването на организма от важни за метабоизма вещества не е здравословно”, отбелязва той.

Д-р Разин Маруф предполага, че извън Коледните пости, епизодичното гладуване, или диета 5: 2, когато се гладува няколко дни между периодите на здравословно хранене, може да бъде здравословна алтернатива.

Свежа Спирулина Alphyca е чист натурален растителен продукт от пресни микроводорасли Спирулина със 100% съхранени полезни свойства на жива храна. Тази уникална хранителна добавка е сред най-богатите източници на пълноценен растителен протеин, антиоксиданти, хлорофил и фикоцианин, полиненаситени мастни киселини, множество витамини и микроелементи

Свежа Спирулина Alphyca се препоръчва за балансиране на веган диетата, поради изключителното съдържание на пълноценен растителен протеин с всички незаменими аминокиселини, богатство на витамини група Б и максимално количество биоусвояемо желязо.