10 лесни и естествени начина за стимулиране на имунна система

4
206
Добави коментар
spirulinabg
spirulinabg

Вече е есен и със захладняването навън организмът ни е изложен на все повече атаки. Нашата имунна система трябва да е достатъчно силна, за да издържи на рязката смяна на температурите, но това не може да се случи от само себе си. Ние трябва да положим сериозни усилия, за да укрепим тялото си и това не е единично дейтвие, а процес, който трябва да продължава през целия живот. Ето защо подбрахме за вас 10 лесни и естествени начина за стимулиране на имунна система, благодарение на които ще бъдете в безопасност през идващата зима.

Основното нещо, което ни липсва след края на лятото, е получаването на солидно количество жизненоважен витамин D. Този мастноразтворим хранителен елемент е абсолютната основа за добро здраве и 90% от него идва от слънцето. Това е една от причините да се чувстваме по-добре през летните месеци. За щастие, природата е щедра към нас и ни дава много начини да си помогнем, дори когато слънчевата топлина не огрява лицето ни толкова често. Нека видим най-важните от тях.

Цитрусови плодове

Още от деца знаем колко силен ефект върху нашето здраве имат цитрусовите плодове – и особено лимонът. Всеки е изпробвал вълшебната комбинация от лимон и мед поне веднъж в живота си и е разбрал колко мощна е тя при настинки и грип. Разбира се, не е нужно да чакаме да се разболеем, за да я приложим.

Не бива да забравяме, че витамин С помага за изграждането на нашата имунна система. Смята се, че той увеличава производството на бели кръвни клетки, а те са от ключово значение за борбата с инфекциите.

Чесън

Чесънът се е сдобил със институционен статут на българската трапеза, но той се среща в почти всяка кухня в света. Още ранните цивилизации признават неговата стойност в борбата с инфекциите. Имунностимулиращите му свойства вероятно идват от високата концентрация на съдържащи сяра съединения, като алицин.

Джинджифил

Джинджифилът е друга съставка, към която много хора се обръщат при заболяване. Тя може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на гаденето. Освен за стимулиране на нашата имунна система, джинджифилът може да спомогне за лечение на хроничната болка и също така притежава понижаващи холестерола свойства.

Мед

Закъде сме без Негово Величество – меда? Той има многобройни лечебни свойства и е естествен начин за успокояване на възпаленото гърло. Също така има антиоксидантни и антимикробни качества, които спомагат за борбата с инфекциите от вируси, бактерии и гъбички. Уверете се, обаче, че ползвате натурален продукт, който действително ще ви бъде от помощ, а не имитация с хиляди добавки, която само ще наподобява мед.

Черен пипер

Иронията е, че черният пипер – добре познатата подправка, която ви кара да кихате – може да спре кихавиците. Черните пиперки са с високо съдържание на пиперин – съединение, известно със способността си да понижава високата температура и да намалява болката.

Кисело мляко

Когато искаме да подкрепим своята имунна система, можем да похапваме и повечко кисело мляко. Проучванията показват, че консумацията на чаша нискомаслено кисело мляко всеки ден може да намали податливостта към настинки с 25%. Полезните бактерии в него доказано блокират репликацията на вируси, които нахлуват в тялото, когато се разболеем. Но и тук отново е много важен произходът.

Зелен чай

Както зеленият, така и черният чай притежават флавоноиди – вид антиоксидант. Все пак зеленият превъзхожда всички други видове чай с изключително високото и богатото си наличие на антиоксиданти. Той е и отличен източник на аминокиселината L-тианин, която може да помогне за производството на съединения за борба със зловредните микроорганизми.

Спирулина

Спирулина е водорасло, което вирее в много различни видове вода. Често е наричано „най-хранителната храна“ на планетата от лекари и изследователи. В спирулината се съдържат много важни витамини и минерали, включително мед, желязо, витамини В1, В2 и В3, магнезий, манган и калий. И освен че е отличен източник на растителен протеин за възстановяване на мускулите и тъканите, тя има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. По-специално фикоцианинът засилва имунната система, като се бори с увреждането на клетките. Ако искате да си набавите естествена и свежа спирулина, поръчайте онлайн от магазина ни.

Гъби

Те увеличават производството на цитокини – клетки, които помагат да се спрат инфекциите. Също така гъбите съдържат полизахариди, а това са съединения, които подпомагат имунната система. Най-мощните видове за борба с грипа и настинката са шийтаке, майтаке и рейши.

Броколи

Броколите преливат от витамини и минерали. Пълни са с витамини А, С и Е, както и много други антиоксиданти и фибри. Това е един от най-здравословните зеленчуци, които можете да сложите на трапезата си. Ключът към здравето е да ги похапвате или сурови, или с минимална термична обработка.

Както виждате, природата ни е дала не само грип, настинки и зловредни микроорганизми, но и много начини да се преборим с тях. Това са само наи-популярните някои от начините за стимулиране на имунната система, но на пазара има още безброй плодове, зеленчуци и други натурални продукти, които помагат да бъдем здрави и продуктивни всеки ден.

Естествено, не всичко зависи от храната, така че, ако желаем да бъдем в отлична форма, трябва също така да спортуваме редовно, да прекарваме повече време навън сред природата, да спим достатъчно, както и да се отървем от стреса, защото той е сериозна предпоставка за отслабена имунна система. Знаейки всички тези неща, едва ли има какво да ви спре по пътя на доброто здраве. Така че се подгответе за идващата зима още отсега и й се насладете!