Странните масажи – от африканските охлюви до вендузите и огъня

1
160
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Ако имате слабо сърце или нисък праг на болка, съветът ни е да не си го причинявате. Започвайки с тази уговорка, нека ви разкажем какво представлява самият масаж.

Вендузите са специални стъклени чашки, които се поставят върху гърба, засмуквайки повърхността му, с цел извличане на токсините или засилване на потока на енергия на повърхността. Всъщност всмукването чрез чашките предизвиква леко вмъкване на кожата и повърхностните мускули в самата чашка. На практика масажът с вендузи може да се оприличи на „обратен“ масаж – вместо да се упражнява натиск върху мускулите, те биват издърпвани леко нагоре. След като веднъж са положени, вендузите обикновено се държат около десет минути, докато пациентът релаксира.

Съществуват няколко метода за прилагане на този масаж. Най-често срещаният е, като се вмъква пламък в чашката, за да се разреди въздухът в нея, така че при захлупване на вендузата върху кожата да се създаде вакуум, чрез който се постига всмукването на кожата. Друг метод е чрез използване на специални чашки, снабдени с клапани, така че практикуващите да постигнат вакуум в чашката чрез ръчна помпа.

Често практикуващите преди поставяне на вендузите намазват кожата на масажирания с етерични масла, например лавандулово масло, и след това местят чашките по т.нар. меридиани на тялото. Смята се, че това спомага за насочване и освобождаване на жизнената енергия Чи и по този начин подпомага лечението на някои по-специфични заболявания.

В българската народна медицина масажът чрез вендузи също често е бил използван за лечение на настинка и грип в ранен стадий, както и за облекчаване на мускулни болки, особено на гърба и раменете.

И въпреки че мнозина се кълнат в този метод и твърдят, че това е успешна техника за дълбоко масажиране на тъканите, ние се съмняваме дали болката, дискомфортът и натъртвания, получени в резултат на този масаж, си заслужават. Всъщност това древно алтернативно лечение често оставя неприятни временни белези и болезненост върху гърба на масажирания, така че ако нямате нищо против да спите обърнати по корем за около седмица, може и да пробвате този вид масаж.