Протестите на „Жълтите жилетки“ във Франция продължават и днес

1
154
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Протестите на “Жълтите жилетки” във Франция продължават и днес. По предварителни прогнози се очаква в демонстрациите да вземат участие 3700 лица, а 28 000 са се обявили като заинтересовани, предупреждават от българското външно министерство. Очаква се протестите да бъдат съсредоточени не само в Париж, но и в редица други градове във Франция – Версай, Лил, Амиен, Руан, Каен, Рен, Нант, Бордо, Тулуза, Монпелие, Клермон Феран, Лион, Бурж, Нанси, Страсбург.

Съобщава се, че този път неформалното движение на т. нар. „жълти жилетки“ призовава за блокиране от страна на протестиращите на границите на Франция с Испания (Le Perthus/Le Boulou, La Jonquera), Белгия (Maubeuge-Bettignies, Tourcoing, Dunkerque, Hertain), Германия (Strasbourg-Kehl, Gambsheim) и Италия (Menton-Vintimille). Възможно е да бъдат блокирани и пристанищата Saint-Nazaire, Brest и Saint-Malo. Призивите са да бъдат пропускани автомобили, но не и камиони и товарни МПС.

Министерството на външните работи отново препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи във Франция, както и на водачите на МПС и на товарни МПС, да имат предвид горната информация, да се информират предварително за актуалната обстановка и за евентуално блокирани гранични пунктове, да проявяват внимание и стриктно да следват указанията на местните власти.

Преди предприемане на пътуване водачите е добре да се информират за евентуално затворени пътища, входове и изходи на магистралите или пунктове за заплащане на пътни такси, където най-често може да има наличие на протестиращи.