За системата Nespresso (Неспресо)

1
149
Добави коментар
stupid
stupid

 

Кафе което се продава в еднократни дози е известно още като Self Service Coffee и се развива под различни форми още от 70-те години. Системата е измислена за да можем да си приготвяме качествено и вкусно еспресо у дома, а не само с помощта на професионален бариста в добро кафене. На този принцип са известни различни начини на пакетиране: филтър дози (pod), капсули, на таблетки или друг вид пакетчета. 

 

Nespresso не са първият производител, който се е сетил да пакетира кафето в еднократни капсули и да го продава на дози. Швейцарския хранителен гигант Nestle през 70-те години на миналия век измислят системата Nespresso за да могат да направят перфектната чаша кафе за офиса или за дома. В началото системата няма особен успех, докато в края на 80-те години с нейния маркетинг не се заема Жан Пол Гаярд. Така Nestle успяват да извадят категорията от нейната елитарна ниша и да я наложи като масов продукт и капсулите стават популярни в целия свят. След кафето Nespresso слага в капсули и чая. 

 

В рамките на пет години между 2010 и 2015 г. пазарът на кафе в капсули нараства три пъти и се изчислява на близо 11 млрд. долара на година. В Европа сегментът е доминиран от Nespresso. Дълги години Nestle държат всички патенти, свързани с Nespresso системата им, но през 2012 г. те започват да изтичат. 

 

Nestle правят повече от 450 бутикови кафенета по целия свят, в които предлагат на клиентите възможността да изпитат марка Nespresso. Първия е открит в Париж през 2000 г. 

 

Вече има много други компании, които копират модела и започват да произвеждат свои варианти на кафе в еднократни дози. Някои компании развиват собствени концепции, но много други например произвеждат капсули, които да могат да се използват в машините на Неспресо. В България вече могат да се намерят и по-достъпни марки капсули с кафе съвместими със системата Неспресо. 

 

Неспресо системата използва херметически затворени капсули, съдържащи смляно кафе. Неспресо капсулите (както и всички съвместими с тях)  съдържат смляно кафе в рамките на 5.0-5.5 гр. По този начин запазва постоянство и непроменливост на качеството при приготвяне на перфектно еспресо, тъй като количеството и смилането остават постоянни фактори.

 

Въпреки че продуктът Nespresso беше един от най-разпознаваемите на компания Nestle, те през 2006 година пускат на пазара системата „Нескафе Долче Густо“ (NESCAFÉ® DOLCE GUSTO). Под бранда „Долче Густо“ се продават по-евтини капсули с различен вкус като „Капучино“, „Латте Маккиато“, „Еспресо Лунго, горещ шоколад, чай и др.