Засукани Сиренки

2
186
Добави коментар
ivanss
ivanss

Основни тестени продукти (храни) – Под основни тестени продукти се разбира всички изделия, които са обект на хлебопекарската практика. Това са хляб, питки, погачи, козунаци, както и всякакви закуски изготявни от тесто за хляб и козунак, които се изпичат във фурна, без използване на друга технология.

При по-старата кулинарна школа и практика, към хлебарския и хлебопекарския занаят е било причислявано и производството на тестени закуски (кифли, понички, кроасани). Съвременния възглед е то да се разглежда като обект на готварството и/или сладкарството в зависимост от това, какви са продуктите и типа на получената готова храна.

Има различни възгледи в различни школи, които поставят различен акцент на спецификата при приготвяне на закуските и ги разделят в различни категории, в зависимост от начина на приготвяне, затова дребните закуски, които се пекат, въпреки, че също са обект на пекарството се третират като втора основа група тестени изделя (закуски), които сега са част от сладкарството.

Трябва да се отбележи, че хлебопекарстово и сладкарство се третират и като общ клон в кулинарните практики, както е готварството и всички други кулинарни технологии свързани със спецификата при обработка на различни хранителни продукти, каквито са месарството и производство на колбаси и месни консерви, зеленчуково и плодово производство и производство/приготвяне на зеленчукови и плодови консерви и др.