Връзката между мигрена и диабет тип 2

1
196
Добави коментар
stupid
stupid

Мигрена е епизодично силно пулсиращо, болезнено главоболие, което се придружава в повечето случаи от чувство за гадене и/или повръщане, и се засилва под действието на светлинни стимули или шумови дразнения. Доказано е, че е по-често се среща при жени в репродуктивна възраст с намаляваща честота след менопаузата.

 

Анализирайки здравните данни на повече от 74 000 френски жени, учени от Института „Гюстав Руси“ във Франция забелязват проблясък на оптимизъм, скрит зад облак от болезнени симптоми.

 

Въз основа на данни от кохортно дългосрочно проучване между 1925 и 1950 г., резултатите показват, че жените, които страдат от мигрена, имат значително по-малък риск от развитие на диабет тип 2. Последните открития показват, че жените с мигрена имат с 30% по-малък риск от развитие на диабет тип 2.

 

Учените също са забелязали и един друг факт, че в годините преди жените да бъдат диагностицирани с диабет тип 2, пациентите започват да докладват по-малко пристъпи на мигрена.

 

Авторите предполагат, че тъй като концентрацията на глюкоза в плазмата нараства с времето до появата на диабет тип 2, разпространението на мигренозните симптоми може да намалеят. Те казват, че това е просто интересна асоциация и това не означава, че една от тези болести причинява или защитава срещу другата.

 

Въпреки това авторите на изследването се надяват, че това може да бъде важен нов начин за диагностициране на  диабет тип 2.