Какво Успешните Мениджъри Не Правят (Част 1)

3
301
Добави коментар
Freeboss
Freeboss

11 април 2017   •   няма коментари    Бих искала да насоча вниманието ви към нещо много простичко, но много важно, касаещо мениджърите:

ТОВА, КОЕТО СЛУШАМЕ И ПРИЕМАМЕ, ОПРЕДЕЛЯ НАШИЯ УСПЕХ. Каквото и мнение да изберем да чуем и приемем, ще бъде вярно, ще се окаже вярно. Задай си въпроса какво избираш? 

Нека преминем директно към въпроса- успешните мениджъри не слушат, вместо това те гледат. Какво гледат ли? Ами гледат към реалността, истината, числата, видимите неща, прогреса, нещата, които могат да наблюдават, гледат фактите.

Причината да напиша тази статия, е че срещам много мениджъри, които базират действията си на някакви слухове или заключения. Ще ви дам пример от една скорашна случка, защото искам да ви помогна да не попадате в този капан.

Преди един месец бях в Македония и си говорех с някои тамошни собственици на бизнес, които посетиха семинара ни.  Докато обядвахме се разговорихме и един от тях каза, че служителите се местят от фирма във фирма, без много да му мислят, защото не ги е грижа за компанията. Сменят фирмите заради по-голямо заплащане. Така че, ако някоя фирма предложи малко повече пари от това, което вече получават, те веднага отиват там.

Вълната на оплакването

След като се изказа, друг го последва и се съгласи. След това трети мениджър подкрепи това мнение и след 2 минути всеки един от тях започна да се оплаква от служителите си и да се съгласява с това мнение, че всички служители правят така. Аз попитах първия, който започна темата, дали е проверил това, което казва. После продължих с въпросите: Знаеш ли колко служители от фирмата ти са извършили точно това? Видял ли си колко от служителите са наистина мотивирани и отговорни за тяхната позиция? Можеш ли да ми дадеш пример за служител от екипа ти, който е мотивиран?  След тези мои въпроси се оказа, че той има повечето от слувителите му са мотивирани, а хората, които са напуснали фирмата му само заради по-висока заплата, са наистина малко.

Как да намерите истината в объркани ситуации?

Ще ви споделя какво следва, ако слушате без да погледнете истината и числата. Случва се следното: приемате тези негативни мнения; допускате ги в главата си без дори да погледнете каква е истинската реално измерима ситуация. Започвате да им вярвате и разбира се, че това започва да влияе на начина ви на управление и комуникация с хората. Така започвате да се държите с тях, взимайки предвид гледна точка, която е базирана на негативно мнение или на някакво заключение, в което може и да има някакъв факт, но с различни цифри, основано всъщност на лъжа.  И естествено че резултатът ще бъде хора, които напускат, като им предложат по-голяма заплата.  Все пак вашето поведение, което е базирано на слухове, показва на служителя, че всички шефове са еднакви.

Успешните мениджъри не управляват служителите и бизнеса си, основавайки се на мнения. 

автор: Невена Топалова

Последвайте ни във Facebook

Етикети:Какво Успешните Мениджъри Не Правят, мениджмънт, мениджър, мениджърски умения, служител, управител, успех, успешен мениджър