Нова година идва към нас придружена от финансова криза

1
159
Добави коментар
stivi56
stivi56

Според установената традиция, в края на декември обобщаваме годината за руския петролен

и газов комплекс. Те са нееднозначни.

 

Производството на петрол и кондензат през изминалата година се очаква да достигне 556 милиона тона, което е с 1,8% повече от 2017 година. Министерството на енергетиката докладва за нови рекорди. Пресата аплодира.

Въпреки това, глобалната цена на суровия петрола тип „Брент” през последните три месеца падна с 41% и достигна 51 долара за барел точно преди Коледа. На следващия ден обаче тя прибави четири долара, но това не отменя тенденцията към спад. Следователно през следващата година имаме всички шансове да спечелим 35 млрд. долара по-малко за износ на петрол в сравнение с тази. Това, разбира се, е лошо.

 

 

Същевременно първата проучвателна сонда, прокарана от „Роснефт” и ЕНИ в дълбоководната зона на Черно море, не намери петрол. И морските курорти на черноморското крайбрежие не са изложени на риск от изпускане на петрол, какъвто беше случаят в Мексиканския залив. Това не е просто добро, а направо яко.

От друга страна, производството на шистов нефт в САЩ за годината се е увеличило с 1,5 милиона барела на ден и е достигнало 7 милиона барела на ден. Без да навлизам в подробности, ще посоча причината: компаниите са се приспособили да удължат живота на своите кладенци чрез включване на притоци на вода, пробиване на нови хоризонтални шахти. Изглежда, че за Русия това е лошо. Но всичко на този свят си има край. Ето защо, не скърбете, защото шистовият бал ще продължи още 3-4 години. Няма вечни балове.

Производството на газ в Русия се е увеличило с 5% до 723 млрд. кубични метра, като от тях рекордните 245 милиарда кубични метра са изнесени.

Вярно е, че износът на американския ВПГ през изминалата година също нарасна с 12%, което за Русия изглежда лошо. Но общият му обем (около 30 млрд. куб. м) е 8 пъти по-малък от този в Русия, освен това 45% от него е насочен към Югоизточна Азия, 26% към страните от Америка, а в Европа, на традиционния пазар на „Газпром”, постъпват единични партиди.

Но нашият комплекс за втечнен природен газ „Ямал” достигна проектния си капацитет от 27,5 милиарда куб.метра годишно. Това е малко по-малко от износа на ВПГ на САЩ. И сега, ако има проблеми с украинския транзит, Газпром може да компенсира недостига в Европа с покупки от Ямал. И това, разбира се, е добро.

Единственото жалко е, че безскрупулното решение на арбитража в Стокхолм лиши „Газпром” от честно спечелените 2 милиарда долара и дори нареди 2,5 милиарда долара за плащане на „Нафтогаз”. Това е много лошо. С такива „арбитри” вече няма да се свързваме. Въпреки че все още не е възможно да се възстановят замразените пари на „Газпром”.

Но газопроводът „Турски поток“ се изгражда по план и ще бъде пуснат в експлоатация през следващата година. А „Северен поток-2” успешно преодолява американските капани, тръбите се полагат. И това означава, че Украйна, след една година, максимум две, вече няма да изнудва Газпром и да печели от руски транзит. И това е прекрасно!

Трябва само да разберем какво ще се случи през новата година с цените на петрола. Нали страните от ОПЕК+ в началото на декември се договориха да намалят производството с 1,2 млн. барела на ден, но след това „Брент” загуби 15% от цената си. Нека се обърнем към статистиката (фиг. 1).

 

 

Оказва се, че за да намалите производството, първо трябва да го увеличите. Саудитска Арабия започна този процес през март 2016 г. и добави 420 хил. барела на ден до октомври. И тогава, през януари, го намали с 500 хиляди барела на ден. Русия проведе същата маневра: през септември-октомври 2016 г. тя добави 350 хиляди барела на ден, а след това бавно намали добива с 300 хиляди барела на ден. ОАЕ и Кувейт направиха същото. Като цяло, тези четири големи износители в началото на 2016 г. произвеждат 26,7 милиона барела на ден, а сега – 28,6 милиона барела на ден.

Извинете, но какво е тогава това „намаляване на добивите”? Нищо. Преструвахме се, че провеждаме полезна дейност. И сега те възнамеряват да продължат тази игра: от юли Русия е добавила 300 хил. барела на ден в добива, Саудитска Арабия има 600 хил. барела на ден. И през януари отново ще намалим нещо.

В допълнение, спадът в цените на петрола се подхранва от спада на пазарите на акции, който също продължава от три месеца (фиг. 2).

 

 

Обърнахте ли внимание на приликите с периода 2008-2009 г.? Изглежда, че Новата година идва при нас, придружена с нова световна финансова криза. И ако страните износители продължат впечатляващата си игра, не бих се изненадал от цена на петрола от 20 долара за барел.

Разбира се, кризата е нещо лошо, но не е нужно да се страхувате от нея. Между другото, нашият фондов пазар все още изглежда по-добър от западните, загуби едва 9,3%. Пикът на кризата в Русия вече е отминал преди 4 години, а бедните, както се казва, не се страхуват от обир.

Честита Нова Година, приятели! Това ще бъде трудна година, но ние не търсим лесен живот. Нека всички имаме късмет тази година!

 

Превод: В.Сергеев