Екипът на Ню Хърайзънс започна да публикува необработени изображения от посещението на Ултима Туле

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка от „Ню Хърайзънс“ бе заснета днес, на 30-ти декември. Ултима Туле е все още твърде малка, за да се забележи в детайли. Photo credits : NASA/JHUAPL

30 декември 2018 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Днес екипът на „Ню Хърайзънс“ откри специална секция на уебсайта на мисията, в която ще се качват суровите (необработени) изображения от облитането на миниатюрната планета Ултима Туле. Напомням на читателите, че за пръв път космически апарат ще посети небесно тяло, намиращо се отвъд орбитата на Плутон. 

През първите две седмици на януари екипът възнамерява да публикува снимките в интернет до 24 часа от тяхното получаване. След втората седмица на месеца изображенията ще бъдат качвани на порции, веднъж седмично.

Подробна информация за това какво да очакваме от снимките публикувах вчера (натиснете тук, за да прочетете подробната статия). Пак напомням накратко, че максималното сближение ще е на 1-ви януари в 07:33 ч. българско време, когато „Ню Хърайзънс“ ще прелети край Ултима Туле на разстояние едва 3 500 километра. Въпреки това миниатюрната планета се намира много далече от Земята, на около 44 AU (астрономически единици, 1AU=149 597 871 километра). Радиосигналът пътува от космическия апарат към нас в продължение на повече от шест часа. Екипът ще получи потвърждение за облитането чак късно следобяд, а изпращането на научни данни ще започне вечерта. Първите подробни снимки след облитането ще бъдат публикувани най-рано на 2-ри или 3-ти януари, в зависимост от това кога са получени. Ходът на мисията е доста по-бавен в сравнение с това, с което сме свикнали при провеждането на други междупланетни експедиции.  

За повече информация относно как да свалите най-новите снимки: посетете уебсайта на Ню Хърайзънс: pluto.jhuapl.edu

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/