Изненада: първите по-подробни снимки на Ултима Туле показват, че тази малка планета не е кръгла!

2
217
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първите по-подробни снимки, направени на Ултима Туле от „Ню Хърайзънс“, показват, че миниатюрната планета няма сферична форма. Photo credit : NASA/JHUAPL

31 декември 2018 г. 21:35 ч.

Светослав Александров. Посещението на малката планета Ултима Туле от „Ню Хърайзънс“ остава насрочено за утре, 1-ви януари, в 07:33 ч. българско време. Но дори и сега камерата LORRI на автоматичната междупланетна станция е успяла да различи нейната форма. 

Накратко казано: Ултима Туле не е кръгъл обект, а е силно издължен. 

Учените все още не знаят защо това е така. Възможно е Ултима Туле да представлява два отделни обекта, които впоследствие са се свързали заедно. Но още е рано да научим дали това наистина е така.

Засега изследователите са на мнение, че в тези най-външни части от Слънчевата система сблъсъците между обектите са рядко явление. Така че ако Ултима Туле наистина е контактна двойка, това ще е голяма изненада. За всеки случай преобладаващите очаквания са на повърхността й да няма много кратери.

Разбира се, тук става въпрос за неизследвано небесно тяло. Възможно е учените да грешат в предположенията си. Стига всичко да мине наред утре, надяваме се скоро загадките около Ултима Туле да бъдат разгадани. 

За повече информация: НАСА ТВ

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/