Облитането на Ултима Туле е завършило, очакваме първи радиосигнал от Ню Хърайзънс

1
201
Добави коментар
redbul80
redbul80

1 януари 2019 г. 11:25 ч. Ако всичко е минало по план, първото посещение на обект отвъд орбитата на Плутон е вече в историята. Би следвало докато пиша тази новина, научната информация да е вече събрана, снимките да са записани на борда на „Ню Хърайзънс“, а автоматичната междупланетна станция да ориентира антената си към Земята и да изпрати радиосигнал.

За нас остава да чакаме. Но това чакане няма да стане по-кратко, дори и на фона на факта, че радиосигналът пътува със скоростта на светлината! Ще отнеме близо шест часа и осем минути, преди той да пристигне и бъде прихванат от големите антени на Deep Space Network. Т.е. ще получим потвърждение за успеха на мисията най-рано в 17:28 ч. българско време. 

В рамките на този първи радиоконтакт все още няма да бъдат изпратени научни данни и снимки. „Ню Хърайзънс“ просто ще трябва да оповести, че е оцеляла от срещата с Ултима Туле и е в добро състояние.

Това не е гарантирано. За пръв път човечеството посети обект, намиращ се толкова далече от нас. За да се подсигури срещу пълен провал, екипът на „Ню Хърайзънс“ свали информация в последните мигове преди Нова година, броени часове преди голямото сближение. Бяха получени снимки, които доказват, че миниатюрната планета Ултима Туле не е със сферична форма, а е силно издължена. Тези резервни снимки и научни данни ще спасят частично научната програма в случай че „Ню Хърайзънс“ не е оцеляла след днешната среща с Ултима Туле. 

Но ние се надяваме на най-доброто и вярваме, че в 17:28 ч. автоматичната станция ще изпрати потвърждение, че всичко е наред. Ако е така, изпращането на първите подробни снимки и данни ще започне късно вечерта. 

Първите по-детайлни снимки, направени на Ултима Туле от „Ню Хърайзънс“, показват, че миниатюрната планета няма сферична форма. Photo credit : NASA/JHUAPL