Пилотите от Ryanair стачкуват в петък, засегнати са полетите от Франкфурт

4
255
Добави коментар
webtech
webtech

08.08.2018 15:10

701

Снимка: Getty Images/Guliver

Tweet



В петък всички полети на нискобюджетната авиокомпания Ryanair от летището във Франкфурт ще бъдат засегнати от 24-часова стачка на пилотите ѝ.

Освен в Германия, подобни действия подготвят профсъюзите на компанията в Ирландия, Швеция и Белгия.

Пътнически самолет Embraer 190 със 103 души на борда (99 пътници и 4-ма души екипаж) е паднал скоро след излитане от летището на северн…

Служителите на Ryanair са недоволни от заплащането и условията им на труд.
Според информация от Avioclaim, възможно е пътниците да имат право на обезщетение и при стачка. Досега обезщетение се получаваше при отложен или закъснял полет с над 3 часа, но дали ще бъде приложимо и при отлагане или закъснение на полети при стачка на авиокомпанията – още не е напълно сигурно.

Според Люксембургския съд обявена стачка, за която авиокомпанията е наясно, че ще се състои, не е извънредно обстоятелство според Регламент EC/261/2004 (както например там са посочени отказан достъп до борда на самолета, отменени полети и големи закъснения). По тази причина следва авиокомпанията да изплати обезщетение на ищците, засегнати от отменения или закъснелия полет. Такъв е и случаят с пътници на компанията „Луфтханза“, чийто полет през месец октомври на 2016 г. е бил отменен в следствие на стачни действия. На тях им е било изплатено обезщетение според решението на съда по основание, че стачката не спада към извънредните ситуации. Това не е единичен случаи, но не е и категорично решение.
Обсъждането дали стачката е вид извънредно обстоятелство е тема, която се дебатира от доста време. Факт е, че ако бъде приета като неизвънредно обстоятелство, пътниците ще получават допълнително предимство в подобни ситуации, които са в техен ущърб.