50+ незабравими песни за маса и под нея

3
789
Добави коментар
webtech
webtech

Българите сме балкански народ, „южняшки“ народ. Много топли и сърдечни хора. Обичаме веселбите, обичаме празниците. Защото тогава се събираме на една маса с най-любимите си хора – роднините и приятелите. А когато градусът на веселбата се покачи, няма нищо по-хубаво от някоя „галеща душата“ песен от „платинения“ народен албум: „Песни за маса“ (или под маса).

Сърбите са признати майстори на този жанр и поради липса на българска конкуренция по времето на комунизма, съседите завзеха „сърдечната ниша“ на пазара у нас. След Промените обаче българските изпълнители „отвърнаха на удара“ и бързо наваксаха изоставането. Сега нашенските хитове по нищо не отстъпват нито на сръбските, нито на гръцките.

Класацията

С тази класация искаме да почетем „музиката за душата“ – песните, които слушаме на маса.

1. Nasko Mentata – Za priyateli na masa / Наско Ментата – За Приятели на Маса 2017

Първите ни две места са „окупирани“ от неподражаемият – Наско Ментата. Изпълнителят и преди беше известен, но сега е направо сензация, благодарение на супер-хита си „Шушана“. Тя е авангард и на песента „За приятели на маса“ – пъстър микс от негови хитове (посветени главно на жени със запомнящи се имена), които той изпълнява, както обикновено, на богата маса заобиколен от много приятели.
Нямаше как тази песен да не оглави класацията ни, защото сякаш е правена специално за нея.
Но хитът, който превърна Наско Ментата от поп-фолк звезда – в национален феномен, беше „Шушана“. Хората с любов я нарекоха „песента на народа“, „новият български химн“ и т.н.
Освен огромната любов на народа, най-сериозното признание за певеца дойде с участието му в Новогодишното предаване на „Шоуто на Слави“(2017-2018). Така той получи възможността да представи своята „Шушана“ пред възможно най-голямата аудитория в национален ефир.

2. Наско Ментата – Елена Елена

3. Сашо Роман – Мой ангеле

4. Весела – 300 Нощи 300 Дни
Весела отдавна е запазена марка в българския поп-фолк. Уникалният й глас с голям диапазон и характерно вибрато няма как да ви остави равнодушни веднага щом го чуете.
300 Нощи 300 Дни е най-големият й хит. Едно от „вечнозелените“ поп-фолк парчета и сред най-теглените от българите в интернет.
Клипът е стилно направен. На фона на прекрасен залез на плажа, още по-прекрасни български самодиви танцуват предизвикателно върху възбуждащите ритми на песента на Весела. Самата певица е в много секси, впит костюм от 2 части (оскъдно боди и панталон) в електриково червено.

5. Kamelia – luda po tebe

6. Орхан Мурад Хиляди Слънца

7. RAYNA – SAMODIVA / Райна – Самодива, 2012

8. Volodia Stoianov – Slushai kak shumiat bukite

9. Катерино Моме – Деси Добрева
Нямаше как да пропуснем феноменалната интепретация и изпълнение на Деси Добрева и Ку-ку бенд на тази великолепна българска народна песен от македонския край. Неслучайно бившата вокалистка от „Шоуто на Слави“ е толкова често награждавана за певческите си способности, както у нас, така и в чужбина. Завършилата Музикалния колеж в Бостън даровита изпълнителка е истински майстор на народното пеене. Благодарение на таланта й не една и две народни български песни получиха свое чудесно съвременно звучене.

10. Слави Трифонов – Ела, Ела

Страхотна песен! Страхотен текст, дело на Ивайло Вълчев! Страхотен аранжимент на Ку-ку бенд! Страхотен клип! Страхотно изпълнение – едно от най-добрите – на Слави!
Голям фен съм на Слави Трифонов, няма да крия – и въпреки че мнозина се опитват, абсолютно незаслужено, да омаловажават певческите му способности, аз считам, че той е един от най-големите български певци. И песни като „Ела, ела“, „Жива рана“, „Цвете мое“, „Назад, назад, моме Калино“ и мн.мн. др. категорично го доказват.
Песента „Ела,Ела“ е издадена още през 2000 година. Става част от 12-тия студиен албум на Слави и Ку-ку бенд, „Часът на бенда“.

11. Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд – Йовано, Йованке

12. ЛИЛИ ИВАНОВА: ВЕТРОВЕ / LILI IVANOVA: WINDS
Едва ли има сериозна класация за българска музика, в която да не фигурира голямата прима на българската естрадна и поп сцена – вечната Лили Иванова. И кой казва, че песните й не са подходящи за маса? Хората просто я обичат и без значение къде се намират, винаги се радват да я чуят.
„Ветрове“ е, може би, най-големият хит на певицата след Промените. Текстът, създаден от Борислав Мирчев, пък е сред най-добрите примери за съвременна българска лирика в музиката:
„На кого е нужна китара без струни –
Закъсняла нежност, пленени думи?
На кого е нужна нощта без звездите –
Въглен вместо огън, плачът на жените?

Припев:
Ветрове гонят ме през нощните клади,
А косачи раздират без пощада душата ми млада.“

Прекрасно, нали?

13. GLORIA – BELITE MANASTIRI / Глория – Белите манастири, 2005
Имаме си две истински „легенди“ събрани една до друга в класацията ни. След примата на естрадата, ред е и на примата на поп-фолка – неостаряващата и прекрасна Глория. „Белите манастири“ е нейната версия на великата българска народна песен със същото име.
През годините Глория е доказала, че талантът й е разностранен. Превръща се в мега звезда като поп-фолк изпълнител. Но може би ще ви е интересно да научите, че първият й записан албум: „Щастието е магия“(1993-1994 г.) – е изцяло с естрадни песни. Тя пише текстовете на всички песни в него и композира сама 7 от тях.

14. Volodia Stoianov – Ako umram il zaginam

15. МАКЕДОНСКО ДЕВОЙЧЕ

16. Славка Калчева, „Бяла Роза“

17. IVANA – SHAMPANSKO I SALZI / Ивана – Шампанско и сълзи, 2008

18. Софи Маринова и Супер експрес – Стари рани (1997)

Това е песента от едноименният й албум с оркестъра „Супер Експрес“. С нея невероятната българска певица от ромски произход изгрява на небосклона. Според някои продуценти, „Стари рани“ и до сега остава най-продаваният поп-фолк албум за всички времена.
Софи Маринова е доказала, че е уникална певица (вокалният й диапазон обхваща 4 октави) и уникален характер. Тя ни вълнува с песните си и ни разсмива чистосърдечно с абсолютно неподправеното си поведение.
В култови се превърнаха участията на певицата в конкурса „Евровизия“ – скандалният й дует със Слави Трифонов от 2005 г. и самостоятелното й участие през 2012, когато стигна до финалите на конкурса в Баку. Влизането й в къщата на най-прочутото риалити предаване „Биг Брадър“ – певицата бе част от „Вип-Брадър-3“. Участието й в шоуто „Да пееш със звездите“, когато пък я хванаха да пуска смс против колежката си Деси Слава. В никакъв случай не я пропускайте и в шоуто „Като две капки вода“ 2018 г.!

19. Южен Вятър – Батальона

„Музика за душата“

Някои хора подценяват „музиката за душата“ – музиката, която върви най-добре със салатка и ракийка на маса. Наричат я „чалга“. Но те сериозно грешат! Защото това са песните, които ни съпровождат по време на най-хубавите и вълнуващи мигове от живота ни. Това са песните, които ни въздействат най-силно емоционално. Това е музиката, която слушаме, когато сме на маса за да почетем рождените дни на най-близките ни – деца, родители, роднини. Това са песните, които звучат на масата на младоженците. Това е музиката, която ни разтапя, когато купонясваме с приятели. Българските песни, които докосват най-съкровените кътчета на душата и сърцето ни, и сътворяват вода в очите ни!…

20. И ловец съм и рибар съм

21. Тони Дачева – Бедни и богати

22. ANTONINA – Da ne se oburkame / АНТОНИНА – Да не се объркаме, 2012

23. Тони Стораро – Налей, приятелю (HD)

24. Руслан – Горе на черешата

25. Дърт козел

26. Жик Так

27. Баща ми е кондуктор

28. Джамайка и Тони Стораро – Най-добрата фирма

29. Черно Фередже – Ракийчица
Култовата българска бекграунд-банда също присъства в класацията ни. „Ракийчица“ е нещо като химн на любителите на тази омайна нашенска „огнена“ течност. И като всяка песен на „Черно Фередже“, носи много-много настроение. Не мога да се сдържа да не цитирам един-два куплета:
„В казан си се пекла,
по тръбичка текла,
ракийчице -светая мъченичице,
Алилууууя.
–––––-
На мене отбивание,
от тебе отказвание,
ракийчице – (няма да пия повече)
светая мъченичице,
Алилууууя.“

…и т.н. в стил „Черно Фередже“!

30. Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд – Едно ферари с цвят червен

31. Reni – Vlubih Se Opasno

32. Mилко Калайджиев – Камъните падат
Милко Калъйджиев е нещо като „Кръстника“ на българския поп-фолк. Именно парчето „Камъните падат“ е една от главните причини много хора да го окачествяват точно по този начин. Най-знаковото парче от първите години на Прехода и от времето, когато българският по-фолк „прохождаше“. Едва ли има човек от онова поколение, който да не може да я запее. Тя остава в графата „вечни хитове“ и ще продължава да предизвиква широки усмивки и добро настроение всеки път, когато я чуем. Особено на маса!

33. ЛИЛИ ИВАНОВА: СТАРИ МОЙ ПРИЯТЕЛЮ

34. Софи Маринова – Плачещо сърце

35. Севдалина и Валентин Спасови – Сине, сине

36. Азис – Не сме безгрешни, но сме истински
Няма как да минем без Кралят (или „Кралицата“ – според настроението) на българския поп-фолк! „Не сме безгрешни…“ е хит изпълнен в дует с Глория – най-силната възможна комбинация в жанра! Прекрасна песен за маса, истинска „музика за душата“. Веднага влиза в съзнанието и не спираш да повтаряш припева й дълго след като е свършила.
Едва ли има нужда да ви представяме Азис – той е стойност с абсолютна величина в този жанр и в българския шоу бизнес. Спечелил е всяка налична престижна награда със своите хитове.
Наскоро обаче „Кралят“ получи тежък удар. Съдът отне родителските му права върху единствената му рожба – дъщеричката му Рая. Те бяха постановени на майката на детето – Гала, а Азис ще може да се вижда с Рая почасово всяка четна събота и неделя, както и общо за около месец по време на големите ваканции на ученичката.

37. IVANA – NESHTO NETIPICHNO / Ивана – Нещо неТипично

38. Rado Shisharkata i Popa – Tigre, Tigre

39. Нелина – Бял Мерцедес

40. Kali 4-4-2

41. KALI – SPRYAH LI TI TOKA / Кали – Спрях ли ти тока

42. Милко Калайджиев – Къде си, батко

43. Камелия – Луда по Тебе

44. Cherno Feredje – Krali Marko

45. ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ – Мамина Радка

46. Радо Шишарката-Шопската салата

47. Слави Трифонов и Ку-ку Бенд – Френската гимназия

48. Наско Ментата – Жигули

49. Bratia Kulinovi- Shkembeto

50. Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд – Комбайнеро

51. Mira i Milko: Hei Malkata

52. Николина Чакърдъкова – Сватба е
Най-доброто ни предложение за масата на младоженците!
Бившата солистка на ансамбъл „Пирин“ е едно от най-конвертируемите лица на българската народна музика, както в България, така и в чужбина. Заедно с Неврокопски танцов ансамбъл, пламенната македонка весели хората из цяла България. Чест гост е по всички телевизии. Непрекъснато е канена да пее на престижни събития като: тържества по случай посрещането на Нова година, 3 март, други държавни и обществени празници, големи фестивали, спортни събития и т.н.

53. Слави Трифонов Ку-Ку Бенд – Кой уши байряка
Поредната феноменална версия на българска народа песен в изпълнение на най-високият (във всеки смисъл) български шоумен. Бунтарската песен със сигурност ще ви вдигне от масата и ще ви накара да изпаднете в патриотичен транс! Особено ако сте на 2-3 ракии 

54. EMILIA – STANO, STANO / Емилия – Стано, Стано

55. Slavka Kalcheva – Полегнала е Гергана

„Песните за маса“ винаги ще бъдат сред най-любимите „ястия“ в менюто на българина. Не може да има качествена родна софра без хубава ракийка с кръшна салатка за мезе и без „музика за душата“. Опитайте нашата Класация Топ-50 на „Най-хубавите песни за маса“ и смело споделете вашата в коментарите си.

50+ незабравими песни за маса и под нея

5 / 5 of 2 votes