DVR устройства – аналогови, мрежови, хибридни

3
393
Добави коментар
webmotionseo
webmotionseo

Нека да започнем с това какво е DVR? Абревиатурата е на Digital Video Recorder, което означава цифров видеорекордер. Той представлява специализиран компютър за видеонаблюдение, предназначен да приеме видеосигнала, а също така и аудио сигнала при наличие на такъв, от камерите, да го обработи и подсигури изобразяването му на монитор, а също така да го компресира и осигури записването му на хард диск за последващ преглед. Получаването на аудиосигнал може да се осъществи по част от каналите или на всички, но наблюдение може само на един. В съвременните DVR компресията се извършва в Mpeg4 или в специално разработения и много по-добър за видеосигнали Н.264 формат. Това спестява значително дисково пространство, особено при използване на камери с висока резолюция. Регистрацията на видеосигнала се извършва постоянно, по график, само при движение или при алармен сигнал.

Специално внимание трябва да се обърне на видеопроцесора, който управлява приемането и обработката на видеосигнала, броя на кадрите, кодирането и декодирането, записа и прочитане на сигнала от всеки канал. DVR-те работят под Linux операционна система, като самата програма е специализирана и е вградена в паметта на устройството. Най-широко напоследък се използват микропроцесорите на фирмата Hi Silicon, като тези с номера HI 3520, HI 3521 и HI 3531 дават добра производителност и позволяват някои устройства да постигат 50 кадъра за секунда.

Обикновено по-слабите процесори при повишаване на резолюцията преминават от нормалните 25 кадъра в секунда в 15 и по-малко. Това предизвиква насичане на изображението при преглед. Затова при избор на DVR е изключително важно да се види колко кадъра може да записва и при каква резолюция. Например един 16 канален DVR трябва да има поне 400 Fps (Frame Per Second) при D1, за може на всеки канал да се паднат по 25 кадъра за секунда.

Изходът за включване на монитор обикновено е VGA, но напоследък повечето се произвеждат и с HDMI за Full HD възпроизвеждане.

Съвременните DVR-и осигуряват достъп до видеосигнала и записите по Интернет от друг компютър или смартфон, както и частично или пълно менажиране на самото устройство от разстояние. Най-често свързването към Интернет се извършва по кабел (може и под рутер), но е възможно и използването на 3G или 4G мобилни модеми. Свързването се извършва по IP адрес, най-често статичен, но при по-новите може да се използва ESee или Е-Сloud технологии за свързване към устройството, които не са зависими от IP адреса и могат да се използват и с динамични такива.

Повечето DVR имат и алармен изход, който позволява да се задействат алармени системи, като сигнализации и сирени, както и да изпращат e-mail на определен адрес, включително и на смартфон. Потребителите, притежаващи по-напреднали компютърни и Интернет знания и умения могат да осигурят изпращането и на SMS чрез услугата Е-mail – SMS, предлагана от някои от мобилните оператори. То позволява системите за видеонаблюдение да се вписват много успешно в системите за сигурност.

Повечето DVR позволяват използването и управлението на PTZ (Pan, Tilt, Zoom) камери, което намалява броя на използваните камери и увеличва площта и качеството на наблюдение, но това е удобно и целесъобразно да се използва с постоянен оператор. Професионалните DVR позволяват и други дейности, като например разпознаването на лица, номера или предмети, използването на високоскоростни камери и др., но цените им, както и на камерите са значително по-високи.

Съществуват и DVR кепчърни платки, които се монтират на десктоп компютри и дават почти същите възможности както другите DVR, като същевременно позволяват компютъра да се използва и за други дейности. Недостатък е, че те са капризни към изискванията за компютърната конфигурация – задължително Intel чипсет (което не е гаранция, че ще работи), по-мощен процесор, повече оперативна памет, наличие на по-мощна видеокарта и по-голям хард диск. За лаптопите има разработени USB кепчъри, но те са с доста слаби възможности и обикновено записват в некомпресиран AVI формат, като самите записи заемат голямо дисково пространство.

Съществуват и портативни комбинирани с видеокамера DVR, които записват на SD карта памет. Най-често се използват за наблюдение в автомобили, за спортисти, особено за екстремните спортове, скрито наблюдение, наблюдение под вода и др. Тези за автомобилите обикновено са с вграден монитор и дават възможност за самостоятелен преглед на записите, като са особено ефективни срещу рекет от пътни полицаи или за регистрация на пътната обстановка. Освен от вградени батерии, те могат да се захранват и от запалката на автомобила. Шпионските DVR за скрито наблюдение са под формата на химикалки, запалки, ключодържатели, часовници – ръчни или стационарни, картини, копчета на дрехи и др. Те записват видео и аудио с добро качество, както и могат да правят снимки с висока резолюция. Цената на тези устройства не е висока и много хора могат да си ги позволят. Недостатък е, че живота на вградените батерии е кратък, а подмяната им не е евтина.

Нека да разгледаме няколко основни видове DVR устройства – аналогови, хибридни (HVR) и мрежови (NVR) видеорекордери:

1. Аналогови DVR

Това са най-обикновените и най-разпространените DVR за широко потребление. По-старите и евтини модели обикновено позволяват да се работи с резолюция от 2 канала на D1 (720×480), а останалите са CIF (360×240), което е твърде недостатъчно като качество, но пък спестява дисково пространство при запис. Това е следствие от използването на по-слаби процесори, които не могат да обработват голям видеопоток. По тази причина, при положение че се използват с по-евтини камери с ниска резолюция, с цел спестяване на средства, видеонаблюдението е неефективно – виждат се само размазани образи и силуети, без да може да се разпознае кой е на записа. Затова е много важно потребителите добре да преценят какво качество искат да постигнат и да не се подлъгват по предлаганите от някои търговци ниски цени на видеосистемите. Качеството винаги си има цена!

Почти всички работят с Н.264 компресия и позволяват от 5 до 10 Gb запис на една камера на денонощие при непрекъснат D1 режим и значително по-малко при запис само при движение. Напоследък започна производството на DVR с по-висока резолюция на всички канали – D1 или 960Н (960х480), като големината на записите на една камера може да достигне до 20 Gb и повече, което налага използването на по-големи хард дискове.

По новото поколение аналогови DVR, позволяват регистрацията на видеоизображения с висока дефиниция. Това са тези с технологиите HD SDI (High Definition Serial Digital Interface), HD TVI (High Definition Transport Video Interface), HD CVI (High Definition Composite Video Interface), като характерното за тях е, че работят само със съответните камери. Видеосистемите осигуряват висококачествено видеонаблюдение, но тези устройства са доста по-скъпи и изградените с тях видеосистеми могат да достигнат цени от 2 пъти и повече от обикновените аналогови системи.

Нека обърнем особено внимание на най-новите AHD регистриращи устройства, които обикновено са от хибриден тип (HVR) и позволяват използването съвместно на обикновени аналогови камери с резолюция до 960H, както и AHD и IP камери с висока резолюция (обикновено мегапикселови). Те позволяват изграждането на висококачествени системи за видеонаблюдение, като цената е по-висока с около 20-40% в зависимост от самата конфигурация.

2. Мрежови NVR

NVR (Network Video Recorder) е устройство, предназначено да работи с IP цифрови камери, където видео и аудио сигнали се предават по Интернет, затова чест се наричат и мрежови. Предимствата на тези устройства са, че качеството на видеоизображението е високо – обикновено мегапикселово, както и че може да е разположено далече, т.е. няма опасност да бъде откраднато или повредено. То разпознава отделните видеокамери по IP адрес, като може да използва ONVIF технологията за съвместимост на IP устройства. Неудобството на такава система се явява скоростта на трансфер на Интернет оборудването – обикновено рутер. При включване на повече камери към един IP адрес на рутера се понижава скоростта на трансфер, респективно броя на кадрите и може да се получи накъсване на изображенията.

3. Хибридни DVR

Хибридните – HVR видеорекордери осигуряват всички предимства на аналоговите DVR, като в добавка могат да изпълняват едновременно или самостоятелно и функциите на NVR, т.е. да работят и/или с IP камери. Това означава, че те могат да работят като чисти аналогови DVR или чисти NVR, както и комбинация от двата режима. За да могат да работят в хибриден режим чипсетът им е по-мощен и въпреки това не могат да достигнат броя на каналите при чист DVR или NVR режим. Например 8 канален HVR осигурява работата на 8 AHD 720p или 960H/D1 камери като DVR, 4, 8 или 9 IP камери в зависимост от резолюцията, но обикновено само 2 аналогови + 2 IP камери в хибриден режим, както и по-малък брой на каналите, които кодира и записва. Въпреки това, възможностите и качеството на изображението е значително по-добро от стандартните аналогови DVR.

Нека пак да отделим специално внимание на AHD видеорекордерите. Като новоразработена и навлизаща бързо технология, те обединяват всички технологии – работят с обикновени аналогови до 960H резолюция камери, с AHD камерите използват предимствата на HD SDI, TVI и CVI системите (отдалечен пренос до 500м на видеосигнала от камерите и мегапикселови резолюции), а поради това че са от хибриден тип позволява използването и на IP камери. Определно събирането на всички възможности на DVR-те в едно показва бъдещото развитие на системите за видеонаблюдение. Така с един DVR ще можем да постигаме високо качество на цени, каквито можем да си позволим, без да се товарим със скъпите HD системи.

В заключение искам да обобщя, че видеонаблюдението, като част от системите за сигурност и охрана, става все по-атрактивно и широко разпространено. Независимо че това не е евтино удоволствие, то осигурява сигурност, превенция и възможност за регистрация на престъпления. Използват се също така за наблюдение на заведения, складови помещения, сгради и входове, магазини, в това число и регистрация на продажбите от касовите апарати. Особено са ефективни за наблюдаване на възрастни хора, живеещи самостоятелно или на село, както и трафика и/или влизащите и излизащите от промишлени обекти и предприятия, както и за много други приложения. Така че, ако сте решили да си подсигурите сигурност и да отделите средства за изграждане на видеосистема, не се скъпете, а подбирайте висококачествени продукти след консултация със специалист.

Източник: Веспър 55