Азис стана герой в джендър филм

1
136
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Да защити членовете на LGBT (лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендър) общността у нас – това е последното начинание на фолкидола Азис, видя Trg.

Кралят на поп-фолка е сред главните лица в документалната лента „Ние сме тук“, пише „Монитор“.

За близо 17 минути време се разгръща темата за правата на хомосексуалните членове на българското общество, като сред говорителите виждаме техни представители, евродепутата Ангел Джамбазки, основателите на „София Прайд“ и чуждестранни защитници. Видеото показва и мрачни моменти от ежегодните шествия за равни права на хомо, би и транссексуалните българи, които се провеждат в София от 2008 г. насам.

„В началото се стрясках от „София Прайд“ и честно казано бях против как всичко е облечено в един скандал.

Не харесвам тези разголени гримирани хора, чупещи се, кършещи се под някакви звуци, опитвайки се да ни кажат нещо. Но се оказа, че това е единственият начин да кажем, че съществуваме. Защото ако сме тихи и кротки – това няма как да стане“, заявява във филма Азис.

Изпълнителят на „Мотел“ разказва как самият той е бил „афиша и знаменосеца на цялото това нещо“, когато е изгряла звездата му.

„Това беше шоубизнес, това беше част от образа ми, това продаваше страшно много. Но това продаваше мен, а не идеята, че ако си различен, трябва веднага да те приемат“, обяснява той. Според певеца българите приемат хомосексуалността само при известните личности, а на много места определят този тип хора като болни.

„Това не е болест. Това е даденост. Това е благословия“, отсече той.

Костинбродския славей сравнява реакцията на обществото с тази на баща си. Той обаче е на мнение, че родителят му с времето се е научил да е толерантен и да разбира LGBT общността, за разлика от повечето нашенци.

„Вижте ме – не съм чудовище.

Да, малко по-мургав съм. Да, моята сексуалност не е като на комшията ви или като вашата. Но аз имам шест кучета, котки, таралеж… Грижа се за семейството си. Имам страшно много приятели. Това не ме прави по-различен от вас“, гласи най-силното слово на Азис в лентата.

Финалът на „Ние сме тук“ е белязан от монолога на актрисата Цветана Манева от последната песен на поп-фолк певеца „Позна ли ме“, който предизвика скандал през септември.

Източник: БЛИЦ

Твоята оценка

Общо гласували

Свързани