Блогът на Апостол Апостолов :: СЛАБА, АМА МНОГО СЛАБА РАКИЯ

1
392
Добави коментар
tocco
tocco

                                                                   ЕЗИКЪТ НА ЦИФРИТЕ

                                                                    

Само в България все още се намират глупаци, които смятат, че Русия е велика военна сила. Как стоят нещата в действителност?…

Военният бюджет на Руската федерация за 2018 година възлизаше на 2,8 трилиона рубли или около 47,748 милиарда долара. Това заяви по време на пресконференция руският президент Владимир Путин.

За сравнение: през същата година с такъв военен бюджет разполага и Великобритания.

От изказване на американския президент Доналд Тръмп, публикувано в интернет страницата на Белия дом, става ясно, че през 2018 г. Съединените щати са отделили цели 692 милиарда долара за отбрана!

Това е близо 14,5 пъти повече от средствата за отбрана, отпуснати от Кремъл.

На всичко отгоре от ден на ден става по- страшно- военният бюджет на САЩ за 2019 година възлиза на цели 714 милиарда долара!

Нека напомня: когато Рейгън встъпи в длъжността на президент, военният бюджет на Съветския съюз бе около 300- 310 милиарда долара. Той надминаваше бюджета за отбрана на САЩ, който по онова време възлизаше на 200 милиарда долара.

До началото на втория мандат на Рейгън съотношението беше 1:1, а към края на втория му мандат военният бюджет на СССР рухна. От тогава руският военен бюджет постоянно намалява в сравнение с военния бюджет на САЩ.

Казано накратко, във военно отношение Америка превъзхожда Русия днес поне петнадесет пъти! И няма никакви изгледи това положение да се промени в обозримо бъдеще.

Днешна Русия е изостанала и западнала страна, страна без наука, производство и индустрия. Руснаците се изхранват единствено и само от износ на суровини. Затова Русия е и остава един книжен тигър, едно отровно джудже, което няма никакво значение и тежест в света.

Руската федерация може да изглежда все по-войнствена, а президентът Путин да представя в годишното си обръщение анимации с уникални за света оръжия, но реалността е, че през миналата година за пръв път от 20 години насам бюджетът за отбрана на страната е бил с 20% по-малък спрямо 2016 г.!

Това е първото свиване от 1998 г. насам и макар военната модернизация да остава приоритет за Кремъл, бюджетът за отбрана е ограничен от икономическите проблеми, които страната изпитва след анексирането на Крим през 2014 г.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.