В София строят 5 нови училища :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

1
218
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Във всеки квартал в София да има поне едно училище и така до няколко години в столицата да се премине изцяло на едносменен режим. Тази цел си постави в началото на 2019 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Над 350 млн. лв. сме инвестирали в образователна инфраструктура, строителство на детски градини и площадки за игра в последните 10 г. Изградихме над 90 детски градини и 3 училища. Продължаваме със строителството и през 2019 г. Ще изградим 15 детски градини и проектираме 5 нови училища”, обясни Фандъкова.

Две от новите училища ще са в кварталите “Манастирски ливади-изток” и “Витоша ВЕЦ – Симеоново”. Те ще са върху манастирски земи, които църквата ще предостави на общината.

За другите 3 нови училища са обособени имоти в кварталите “Карпузица”, “Драгалевци” и “Малинова долина”.

Готови са проектите за разширенията на Френската и Немската гимназия, 133-о, 143-о и 28-о училище. В последното ще се строи 3-етажен корпус, който ще замени сегашната етернитова постройка.

Фандъкова е категорична, че ако трябва, общината ще отчуждава и придобива земи, за да осигури поне по едно училище във всеки квартал. Сега от 175 общински училища на една смяна учат 95. Промяната зависи и от учебния план на всяко училище, а за някои трябва да се намали и приемът, за да отговорят на стандартите.

За една от новите детски градини – в “Горна баня”, е обявен архитектурен конкурс. Срокът за подаване на проекти е 30 януари, а целта е да няма повече “конфекция и плоски покриви” на детските градини, обяви главният архитект на София Здравко Здравков.

“Опозицията разпродаде навремето всичко, каквото можа, и сега обяснява как не всички детски градини, които строим, са нови. Да, има и реконструкция, но например пожароопасните бараки и азбестовите постройки се изграждат наново и това също са нови обекти”, отсече Фандъкова.

4,5 млн. лв. са предвидени за нови детски площадки през 2019 г. Ще бъде готова и интерактивна карта на местата за игра в столицата. В нея родителите ще могат да пишат и коментари за състоянието им, за да може общината да ги поправя.

Фандъкова отрече твърденията, че новата наредба за обществения ред забранява карането на бордове. Каскадите са забранени само върху парапети, пейки и детски площадки. Тя е възложила на главния архитект да преговаря с Министерството на културата за обособяване на скейтпарк на гърба на Паметника на Съветската армия. Ако идеята не бъде одобрена, общината има идеи за още 1-2 места, на които да го направи. /www.24chasa.bg