Комисията по транспорт в ЕП не прие исканията на България по пакета „Мобилност“

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за България искания, свързани с международните превози. Вече втори час българските превозвачи протестират в Брюксел срещу плана „Макрон“.

На площад „Люксембург“ българските превозвачи са подкрепени от свои колеги от Румъния. Двете страни заедно с Литва, Полша, Словения, Унгария и Хърватия се обединиха в декларация срещу мерките в пакета. Протестът е мирен, не се предвижда затваряне или блокиране на улици. Част от протестиращите дойдоха от България, други от райони около белгийската столица. Близо до протеста са разположени 10 тежкотоварни камиона, колкото са разрешили белгийските власти.

Според бранша, приемането им въвежда двойни стандарти, които застрашават транспортния бизнес у нас.

Стотици протестиращи се събраха в центъра на белгийската столица, за да изкажат недоволството си.

Комисията по транспорт продължава да заседава и в момента, но важните за България гласувания приключиха. Исканията, които бяха в интерес на България, не бяха приети. Не беше прието искането шофьорите да могат да ползват седмичната си почивка в кабините в камионите си, когато на местата за почивка няма благоприятни условия.

Ако това предложение бъде прието и от ЕП и се превърне в законодателна норма, то означава, че българските шофьори ще трябва да спят в хотели или на специално пригодени за това места.

Другото важно нещо, свързано с пакета „Мобилност“ е това камионите заедно с водачите да се връщат на всеки четири седмици в страната на регистрация. Това беше искане, за което ние настоявахме да не бъде прието, но за съжаление беше прието.

Има много въпросителни около текстовете, които днес бяха гласувани, защото не е ясно дали ще бъдат гласувани и в пленарна зала. Чисто процедурни неясноти, които ще бъдат изяснени в рамките на днешния ден.

По-късно има заседание на т.-нар Координационен съвет, където ще заседават представители на различните политически партии, за да решат какво ще бъде бъдещето, чисто процесуално за пакета „Мобилност“.