Как ще изглежда Земята след 5000 години?

1
194
Добави коментар
tiberii1
tiberii1

Човешката технология е прогресирала значително през последните 5000 години и Земята носи белезите от това. Променили сме пейзажа, климата и биологичното разнообразие. Издигнали сме небостъргачи за живите и колосални гробници за мъртвите. Може би най-важното от всичко, което сме научили, е това да контролираме част от енергията на Земята.

През 1964 година, руският астроном Николай Кардашев създава теория, която гласи, че техническият напредък на дадена цивилизация отговаря пряко на количеството енергия, което хората могат да контролират. Той създава 3 класификации, според които се разделят напредналите цивилизации в галактиката:

1. Цивилизации от Тип I са господари на планетарната енергия, което означава, че могат да контролират сумарната енергия на един цял свят. 2. Цивилизации от Тип II могат да използват енергията на цяла звездна система. 3. Цивилизации от Тип III управляват енергията на галактическо ниво.

Космолозите използват скалата на Кардашев, за да предскажат техническия прогрес на бъдещето и извънземните цивилизации. Понастоящем, човешките същества дори не се класират на тази скала. Водим се като цивилизация Тип 0, но в крайна сметка ще се превърнем в Тип I. Дори самият Кардашев го е предрекъл, но кога ще се случи?

Мичио Каку, физик и футурист, предвижда, че ще придобием това превъзходство едва за един век. От своя страна, физикът Фрийман Дайсън твърди, че това е възможно да се случи чак след  около 200 години. А за да бъде достигнат Тип II на дадена цивилизация, според Кардашев това ще отнеме 3200 години.

Ако човечеството достигне Тип I до 7010 г., то това означава, че ще има способността да манипулира атмосферните и геотермални сили. При добър сценарий, войните и саморазрушението може и да останат заплаха за оцеляването на човечеството, но екологичните проблеми ще са част от миналото.

Ако пък дотогава достигнем Тип II, това означава, че през 71-ви век човечеството ще притежава технологична сила с по-голямо могъщество. Според Дайсън такава цивилизация би била способна да контролира енергията на звездите. Други твърдят, че част от постиженията на цивилизация Тип II ще бъдат междузвездно пътуване и способността за преместване на цели планети. Всичко това ще бъде просто черешката на тортата от постижения в генетиката и изчислителната техника.

Очаква се, че бъдещите хора определено ще се различават от нас, както в културно отношение, така и в неврологично.

Въпреки всичко, за 5000 години, могат да се случат много неща. Възможно е да унищожим човечеството чрез военни действия или неволно да опустошим планетата с нанотехнологии. Не трябва да изключваме вероятността от сблъсък с астероиди. Друга възможност е да срещнем извънземни, които вече са достигнали Тип II цивилизация, много преди ние да сме го направили.