Какви вреди носят високите дамски обувки

3
206
Добави коментар
seoslav
seoslav

Високите дамски токчета са обувките, които никога няма да зарежем, каквото и да казват специалистите

Наистина в дамския гардероб има място поне за един чифт високи обувки, които могат да ни послужат при повод или за специална среща. За повечето представителки на нежния пол те са се превърнали в част от ежедневното облекло, в което няма нищо по-прекрасно, защото са елегантни, изискани и много женствени. Факт е обаче, че употребата им е съпроводена от известни рискове, въпреки че каквото и да ни казват, ние никога няма да зарежем токчетата.

Любопитно е обаче да сме информирани какво казват учените по тези въпроси.

Дамските обувки на висок ток обикновено привличат вниманието върху прасеца ни, защото го подчертават допълнително. Това пък влияе върху самата стойка на тялото, но и създава опасност от ортопедични дискомфортни състояния.

Натоварването върху самия прасец също води до някои евентуални неприятни последствия.

Експерти са изследвали дами, които са разделили условно в две групи. Първите имали задача да ходят на ниска и равна подметка, а вторите да са на минимум 5-сантиметров ток. Наблюденията продължили две години. Участничките били на средна възраст и в добро здраве.

Резултатите от прегледите сочат, че влакната на мускулите на дамите на висок ток, са значително скъсени – поне с 10 на сто. При останалите такъв проблем не е установен. Относно ефективността на самите ходила обаче, влошаване при тях не е отчетено. Според наблюденията сухожилието в ахилесовата зона е било много по-стегнато и плътно, за разлика от дамите, които са ходили на ниски обувки. А по-здравото сухожилие осигурявало компенсация на скъсените мускулни влакна.

Решението според лекарите, ако се стигне до болки в тази област, са упражненията по разтягане. Затова, когато събуете токчетата си, за да избегнете негативни усещания, трябва да полагате грижи в тази посока.

Златната среда е най-добрата стратегия, смятат медиците. Ако сме любителки на обувките на висок ток, просто трябва да ги редуваме с модели с по-ниска подметка. Балансирайте, както с височината, така и с дебелината на токовете, за да не нарушавате тенденциозно комфорта си при носенето им. Краката ви няма да свикват трайно с едно и също положение, което пък ще ви гарантира и спокойствие във всяка ситуация.

Разнообразието от обувки в интернет е толкова голямо, че винаги може да подберете правилната комбинация, за да се чувствате уверени, че правите най-доброто за себе си. Не допускайте дълго да носите чифтове, които ви създават прекалено големи притеснения и могат да доведат до трайни нарушения.