Facebook въвежда по-стриктни правила за политическа реклама

2
743
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Facebook въвежда по-стриктни правила за политическа реклама. Интернет гигантът променя алгоритъма за одобрение на спонсорирано съдържание след скандала с президентските избори в САЩ през 2016-а година и във връзка с предстоящите тази година избори за Европейски парламент, както и вътрешни избори в редица държави.

Под натиска на властите, разработчиците ще добавят филтри, които ще позволяват само на потребители, ситуирани в дадена държава, да публикуват политическа реклама, предава Ройтерс. Първи под ударите на новата регулация ще попаднат в Нигерия, където още този месец стартира изборен сезон, който ще завърши с президентски вот на 16 февруари.

През пролетта политическите реклами в Индия, където предстоят парламентарни избори, ще бъдат публикувани в онлайн библиотека с възможност за търсене. Данните ще се съхраняват в рамките на 7 години, така че да се избегнат потенциални скандали, свързани със злоупотреба, пропаганда и фалшиви новини.

Освен това, създателите на рекламното съдържание ще бъдат идентифицирани, а информацията за тях също ще се съхранява, в това число банкови сметки и други лични данни от профила. Тези правила обаче няма да бъдат в сила навсякъде, в зависимост от местното законодателство. Един от най-големите проблеми е, че въвеждането им ще се забави в страни като САЩ, например.