Празник за Венецуела – заплатата скочи с 300 процента (7 долара отгоре)

3
227
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Седем лева се изпиват, седем лева се изяждат, сал споменът остава да топли нашите сърца! В случая седем долара. Ей, венецуелците как се уредиха – с триста процента им вдигнаха паричните награди. Майка Венецуела се грижи за децата си да не умрат от глад или смях. Ако не бяха венецуелският кокаин и проституция, тази страна щеше да е просто жива-умрела и съвършена за живот. Президентът Мадуро можеш само да го клатиш, но не може да го бутнеш! Но да научим за тази огромна, титанична, може да се каже – вековна – придобивка на венецуелския гражданин в условията на развито венецуелско общество…

Повишаването на минималната заплата влиза в сила през тази седмица, след като през 2018 г. тя бе коригирана нагоре 6 пъти. Нивото от 18 000 боливара се равнява на по-малко от 7 долара по курса на черния пазар. Президентът на Венецуела обяви повишаване с 300% на минималната месечна заплата, но хиперинфлацията, от която страна страната, ще заличи ефекта от тази промяна до края на седмицата, съобщи „Ройтерс“. В годишната си реч за състоянието на държавата, продължила близо 4 часа, лидерът на един от най-популистките режими в света обеща до 2025 г. да увеличи добива на петрол до 5 млн. барела на ден. „Залагам живота и честта си, че това ще бъде реализирано“, каза Николас Мадуро. В действителност тенденциите на световния пазар са към намаляване на добивите, за да се поддържат цените. Освен това страната с огромни петролни залежи се управлява толкова зле, че добивът е около 1.2 млн. барела на ден – най-ниското ниво от 7 години насам. Според президента през миналата година централната банка е получила от държавната петролна компания PDVSA 4.1 млрд. долара, което е по-малко от половината на сумата от 2015 г., когато добивът бе 2.2 млн. барела на ден.

Повишаването на минималната заплата влиза в сила през тази седмица, след като през 2018 г. тя бе коригирана нагоре 6 пъти. Нивото от 18 000 боливара се равнява на по-малко от 7 долара по курса на черния пазар. При годишна инфлация от около 1.7 милиона процента (според всекидневника El Nacional) с тази сума ще може да се купи 1 кг шунка или кора яйца, обяснява „Ройтерс“. Когато през август Мадуро обяви нова национална валута, един щатски долар можеше да се купи срещу 60 боливара. В момента обменният курс е 2900:1, или почти 50 пъти обезценяване за 5 месеца. За всичко това президентът обвинява САЩ и техни съюзници, че водят икономическа война с правителството му. Той нарече президентите на Бразилия и Колумбия „Хитлер“ и „въплъщение на злото“. Жаир Болсонаро и Иван Дуке критикуват управлението на Венецуела и защото заради мизерията избягаха близо 3 милиона души, една трета от които в Колумбия. Мадуро категорично отказва да признае, че страната му е в криза, и отхвърли множество предложения за хуманитарна помощ от храни и лекарства. В четвъртък 18 страни – членки на Организацията на американските държави, отказаха да признаят новия мандат на венецуелския президент заради грубо манипулиране на изборните резултати и отстраняване на кандидатите на опозиционни коалиции от участие във вота през май 2018 г.