Не знаехме, че са „невидими“

1
297
Добави коментар
stivi56
stivi56

Сърбия унищожи плановете на САЩ за F-117 по време на бомбардировките над Югославия

F-117-stealth-fighterПървоначално американците имат големи планове за производството и експлоатацията на самолетите F-117, но след унизителното им сваляне от ПВО-то на Югославската Освободителна Армия през 2008г. САЩ окончателно се отказа от тях и от плана допреди агресията срещу Сърбия до 2025г. той да бъде техния основен изтребител.

 

 

Подполковник Джордже Аничич разказа спомените си от операцията на НАТО „Милосърден Ангел“. Той разказва как сърбите успяват да свалят цели 3 официално признати от САЩ F-117 и още 2, които НАТО отказва да признае.

„С всеки ден броят самолети, участвали във войната против нас, се увеличаваше. В края на агресията от авиационните бази на НАТО всеки ден излитаха по над 1000 самолета. Но НАТО не успя да сломи Сърбия. Американците дълго време не искаха да признават, че малка Сърбия успя не само че да издържи 79 дни агресия, но и да нанесе значителен ущърб на Пентагона. Именно бригадата на подполковник Джордже Аничич свали F-117А. Попитах го, какво още е било свалено през пролетта на 1999 година?

 

 

– Нашата 250-та ракетна бригада свали 3 признати от противника самолета, и още 2, които натовците не поискаха да потвърдят документално. На третия ден на войната, 27 март, в 20 часа и 42 минути, ние свалихме един специално охраняван самолет, произведен с използване на технологията „Стелт” F-117. Тогава Военновъздушните сили на САЩ имаха 59 такива самолета. Бе планирано, че именно F-117 ще стане главна машина на американската армия до 2025 година. Ние свалихме и F-16CG. Това се случи през нощта срещу 2 май, а на 9 май свалихме В2А. За три месеца война свалихме още един F-117, но той беше само повреден и успя да стигне до Босна, където кацна на едно от летищата. Има свидетелства на специалисти, които потвърждават, че нашите сили за ПВО са закачили още един „Стелт”. По този начин, ние успяхме да нанесем на американците значителен ущърб. Те много се надяваха на „Стелт” и искаха да го продават по целия свят, но след 1999 година тези бизнес-планове рухнаха. Поръчителите започнаха да се отказват от тази машина.

И в резултат през март 2008 година F-117 беше изтеглен от армията.“