Пловдив ЕСК 2019

2
189
Добави коментар
petar_k
petar_k

Честито пловдивчани!  

Хилядолетният ни град встъпва официално като европейска културна столица. Град, в който са събрани хора от различни религии, етноси и страни. Това води до един различен дух, едно магично усещане, когато човек се разхожда из улиците на един космополитен град. За мен Пловдив не е разбитите или затворени улици за ремонт. Не е и всекидневните задръствания, които се виждат така често. За мен той е пълен със спомени. Той е точно там на Бунарджика, на Младежкия хълм, в Стария град, в множеството паркове и градини, Капана, Античния театър, а и не на последно място Гребната база.

Вярвам, че ще има много плюсове за Пловдив от това събитие, което ще продължи една година. Не може да се отрече, че откриването на Европейската столица на културата предизвика голям медиен интерес. През последните дни обширни материали се появиха в почти всяка страна на Стария континент, в САЩ, Китай, Индия, Русия. Ще се опитам да затворя очите си за некадърното управление на кмета. Не ми се иска да наблягам от към негативната страна и така да акцентирам върху: слабата организация на събитието, за достигането на една колосална цена от 2 897 024 лева похарчени от държавния бюджет за откриването (показаха се достатъчно материали как нелепо е „надута“ тази цена, а за който се интересува ето и един клип), за създалата се суматоха от мятаните одеяла и шалове в различни посоки. Хората коментират, че всички бройки са свършили буквално за десет минути. Интересно ми е как се разграбват 12 000 одеяла и 15 000 шала за толкова кратко време… Показахме си отново как единственото силно нещо, което можем да правим „ЗАЕДНО“ е да мразим и да мислим за собствения си келепир. И всичко това се случва в петият по древност град в света.

Нека не забравяме, че културата на Пловдив сме ние, неговите жители! Управлението на един град от грешни хора е нещо преходно. Силата на един град идва от гражданите, неговите жители и от тях зависи на къде ще се развива той. Време е да положим усилия да гледаме от позитивната страна на нещата около себе си. Старанието ни да сме от полза за града и хората, това ще ни донесе удовлетворение, съпроводено с непоискани благини. Винаги може да се намери негативното ако се търси достатъчно упорито. Събитие като това е само в плюс за всички нас, въпреки че отново бяха „усвоени“ пари под масата. Трябва да се гордеем, че Пловдив е първия български град, който се превръща в Европейска столица на културата в България. Да си спомним, че Пловдив беше домакин на месеца на културата през 1999 година.Тук са събрани в едно няколко епохи останали във времето. Хубаво ще е да успеем да ги съхраним и пазим. Така магичното ще остане за поколения напред, а историята ще продължи да се обогатява!

Лично аз ще продължавам да се радвам на родния си град. Ще има доста културни мероприятия и ще ми е приятно ако мога да бъда част от тях. Ще се концентрирам върху положителното за един по-спокоен живот. Направете го и вие!

Прочетете още:

► Енергийно поле в Пловдив

Снимка: mediacafe.bg