Битката за короната във Висшата лига на Англия – какво се случи до тук и какво предстои до края на сезона?

3
353
Добави коментар
wood-vision
wood-vision

За поредна година Английската висша лига ни предоставя възможността да наблюдаваме едни от най-интригуващите и интересни мачове. Освен всичката тази неповторима емоция, в битката за титлата са замесени цели 3 отбора – лидерът в класирането Ливърпул, настоящият шампион Манчестър Сити, както и тимът на Тотнъм, който „дебне” от 3та позиция. Пишейки този материал в началото на месец Януари ясно си давам сметка, че има хора, които може би няма да са напълно съгласни с този факт, и по-точно с това, че намесвам лондонския Тотнъм сред претендентите за златото. „Шпорите” обаче се намират в подножието на върха след преполовяването на сезона и е редно да обърнем внимание и на тях.

Класирането

След изиграването на 22 кръга през този сезон, донякъде изненадващо предвид прогнозите на специалисти и фенове преди началото на кампанията, първото място в лигата е окупирано от тима на Ливърпул.

„Мърсисайдци” имат актив от 57 точки, което всъщност е и най-добрият точков актив за тима в цялата история на клуба на този етап от сезона. Предвид играта, която показват обаче момчетата на Юрген Клоп, това далеч не е изненадващо.

Плътно зад тях вече е и отборът на Манчестър Сити. „Гражданите” вече са само на 4 точки зад своите основни конкуренти, благодарение и на великолепната победа, която успяха да постигнат на своя „Етихад” в прекия двубой между двата тима на 3-ти Януари. Този мач може да има съдбоносно значение в края на сезона, тъй като при евентуална загуба, разликата между двата отбора щеше да нарасне до немислимите 10 точки. Сега обаче Пеп Гуардиола и неговите момчета са окрилени след този успех, което със сигурност ще им даде още по-голяма увереност в съкращаването на крехкия аванс на Ливърпул на върха.

Третият отбор, на който няма как да не обърнем внимание, е този на Тотнъм. Маурисио Почетино някак си успява да държи отбора си в борбата за титлата, или поне много близко до лидерите. „Шпорите” имат актив от 48 точки –  на 9 точки зад Ливърпул и на 5 зад „гражданите”. Предвид тези факти, а и начина, по който играе лондонският тим, няма как да не го причислим към тази група на върха, поне за момента.

Битката за място в Шампионска лига

Тимовете на Челси, Арсенал и Манчестър Юнайтед никога не бива да бъдат пренебрегвани когато става дума за водещите отбори в Англия. Този сезон обаче далеч не е така, но разбира се, има логични причини, които обясняват ситуацията.

Нови менджъри в топ отборите

При лондонските гиганти Челси и Арсенал сезонът започна с нови фигури начело и на двата клуба. Това в пълна степен важи за Арсенал, където Унай Емери застана начело, след 22 годишната ера на управление на Арсен Венгер.

Маурицио Сари пък беше привлечен от Наполи, за да замени уволнения Антонио Конте. Така че, и при двата отбора започва един преходен период, но пък за сметка на това обещаващ от гледна точка на фигурите, които дойдоха.

При „Червените дяволи” ситуацията беше още по-турболентна. До месец Декември те вече бяха назначили нов треньор в лицето на клубната легенда Оле Гунар Солскяер, който трябваше да поправи стореното от Жозе Моуриньо. Юнайтед се намира на незавидното 6-то място, така че уволнението на португалския треньор не бива да учудва никого.

Трите отбора определено са далеч от лидерите не само по точков актив, а и в доста други аспекти. Предстои да видим колко бързо ще могат да скъсят дистанцията и отново някой измежду тях да се намеси в борбата за място в Шампионска Лига.

Трансферите

Без съмнение, Ливърпул е отборът, които най-много успя да надгради през изминалото лято. Тимът имаше крещяща нужда от качествен вратар, след нелепите грешки на Лорис Кариус във финала на Шампионската лига срещу Реал Мадрид миналия сезон и неубедителните изяви на белгиеца Симон Миньоле.

Сделките на Ливърпул

Юрген Клоп успя да убеди титулярния страж на бразилския национален отбор и Рома – Алисон Бекер, че неговият проект си заслужава и през лятото срещу рекордната тогава сума от 66.7 млн. паунда, Алисон акостира на „Анфийлд”.

Друга сериозна сделка, която беше договорена още през зимата на 2018г., стана факт едва през летния трансферен прозорец. Халфът на РБ „Лайпциг” Наби Кейта беше привлечен за около 60 млн. паунда.

Предвид сериозните проблеми в халфовата линия през миналия сезон, напускането на Филипе Коутиньо, контузията на Алекс Окслейд-Чембърлейн. Не е изненада, че Клоп доведе и още един халф в лицето на поливалентния Фабиньо от Монако.

Немският треньор на „червените” следеше изкъсо ситуацията с изпадналия през миналия сезон тим на Стоук Сити, и не му беше никак трудно да убеди офанзивния халф Джердан Шакири да премине на „Анфийлд” срещу „скромната” сума от 13 млн. паунда.

Пестеливите Манчестър сити

Противно на очакванията, шампионите от Сити имаха доста тихо трансферно лято. Единствената входяща сделка, беше всъщност и най-скъпият трансфер в тяхната история. Крилото на Лестър Сити Рияд Марез беше закупен за 60 млн. паунда с цел засилване на и без това огромната конкуренция в състава на Гуардиола. Испанският треньор държеше да има в състава си и халфът на Наполи – Жоржиньо, като в един момент дори се смяташе, че той се е разбрал с „гражданите”, но в крайна сметка бразилецът с италиански паспорт реши да последва треньора си Маурицио Сари в Челси.

Пасивността на Сити не бива да изненадва никого. Те безспорно разполагат с най-широкия и най-силния състав в лигата, като може да се каже, че почти за всяка позиция имат поне по двама равностойни играчи. Може би най-слабото звено е позицията на опорния халф Фернандиьо, и то не защото бразилецът не разполага с достатъчно качества, а защото в състава няма заместник, който на 100% да може да изпълнява неговите функции. Именно затова Пеп се опита да купи Жоржиньо, но удари на камък.

Тотнъм и трансфери?

Тотнъм и трансфери са две несъвместими в едно изречение думи, поне що се отнася до изминалото лято. „Шпорите” не осъществиха нито един входящ трансфер, като това е прецедент в историята на Висшата лига, т.е. от 1992г. насам. Има една основна причина, която до някъде внася яснота и това е строежът на новия стадион на Тотнъм. Построяването му изисква огромни инвестиции и това очевидно пряко рефлектира върху трансферния бюджет на клуба. Очевидно е, че на отбора са му нужни нови и свежи попълнения, за да може да бъде в борбата за титлата възможно най-дълго. Но дори и без нито 1 трансфер, Почетино прави чудеса и е много близо до върха. Дали обаче в крайна сметка късата скамейка няма да окаже влияние през март и април, когато основните играчи трябва да са най-свежи? Само времето ще покаже.

Представянето

До тук през сезона „Червените от Анфийлд” се представят великолепно, поне що се отнася до вътрешното първенство. Срещу т.нар. топ 6 „червените” до момента са изиграли 7 мача, от които са постигнали 12 точки в следствие на 3 победи, 3 равенства и 1 загуба. Трябва да се отбележи, че момчетата на Юрген Клоп имат малко по-лека програма от своите конкуренти до края на сезона срещу т.нар. „топ отбори”, тъй като до края на кампанията им остават домакинства на Тотнъм и Челси, както и гостуване на „Олд Трафорд” на Ман Юнайтед. И ако точковият актив срещу големите в Англия не е толкова впечатляващ, определено спечелените точки срещу останалите са нещото, в което Ливърпул определено се е подобрил през тази кампания.

Ливърпул

„Мърсисайдци” са спечелили всеки един от мачовете си срещу отборите извън „топ 6”, което в цифри се равнява на 45 точки от 15 мача и голова разлика от 37-3, като тимът е успял да запише 12 „сухи мрежи”. Казват, че титлата в Англия се печели срещу „малките отбори” или тези от втората половина на таблицата. Е, поне до тук, Ливъпрул върши страхотно своята работа в това отношение.

Манчестър Сити

„Гражданите” от своя страна са се представили малко по-добре по показатели срещу най-силните, при условие че и са изиграли 1 двубой по-малко от Ливърпул срещу „топ 6”. Сити са записали 4 победи, 1 равен и 1 загуба. До края на кампанията им предстоят домакинства на Арсенал, Челси, Тотнъм и гостуване на Манчестър Юнайтед. И ако по този показател Сити превъзхожда Ливърпул, то не така стоят нещата срещу по-непретенциозните отбори, ако можем да си позволим да ги наречем така.

Разликата е изключително малка и в момента тя се изразява точно в 4 точки между 1вия и 2рия в класирането, но все пак – момчетата на Гуардиола са изиграли 16 мача през сезона срещу отбори след 6-то място и в тях са постигнали 13 победи, 1 равен и цели 2 загуби, едната от които домакинство на Кристъл Палас, а другата на гости на Лестър, като интересното е, че и двете поражения паднаха в края на месец Декември в рамките на 2 поредни кръга.

В началото на Декември пък беше регистрирана и първата загуба на отбора в първенството – на „Стамфорд бридж” срещу момчетата на Маурицио Сари. Да, в тези 13 победи Сити успя да отбележи умопомрачителните 52 гола и да допусне 13, но коледно-новогодишния цикъл определено ни показа, че и този сезон никой от отборите няма да успее да завърши кампанията непобеден.

Въпреки тези загуби, „Сините от Манчестър” успяха да се отърсят в началото на 2019г., побеждавайки Ливърпул в прекия двубой, след което пък „нанизаха” 16 гола в двата си домакински мача за „Карабао Къп” и „ФА Къп” в рамките само на няколко дни. Изглежда, че те отново намират шампионския си ритъм от миналия сезон.

Тотнъм

Пишейки този текст и стигайки до отбора на Тотнъм, те сякаш отново затвърдиха всеобщото мнение, че и този сезон няма да бъдат замесени в борбата за титлата до края. Причините са две – може би донякъде неочакваната загуба на „Уембли” срещу възродения Манчестър Юнайтед и контузията на Хари Кейн, получена в края на мача, като от клуба обявиха, че звездата им ще отсъства поне до началото на месец Март.

Освен всичко това, друг ключов играч на „Шпорите” Хюн Мин Сон вече замина, за да играе за своята Южна Корея в турнира за купта на Азия, като и той ще пропусне няколко мача за клуба си. И Манчестър Сити и Ливърпул най-вероятно отново ще изгубят точки до  края на сезона, въпреки че те най-вероятно няма да са много, но Тотнъм има някакви теоретични шансове, макар и малки, да догони своите конкуренти.

Контузията на Кейн основно и отсъствието на Сон, макар и за по-кратък период, най-вероятно доста сериозно ще ограничат потенциала на отбора на Почетино, който както вече споменахме по-рано в материала, страда от къса резервна скамейка. Да, на пръв поглед в чисто спортно-технически план, на скамейката има играчи, готови да заменят контузените и отсъстващи.

Алтернативите на Хари Кейн

Фернандо Йоренте чака своя шанс за изява и изглежда, че с контузията на Кейн той най-накрая дойде. Испанецът е страхотен нападател, но така и не успя да се наложи в Тотнъм, а и съм далеч от мисълта, че той може да влезе в обувките на човек, който да се връща назад и да поема топката далеч от наказателното поле, за да помага за организирането на атаките на своя отбор – нещо, присъщо за Хари Кейн. Той просто е друг тип нападател, силата му е в наказателното поле и непосредствено пред него.

Лукас Моура пък би могъл да направи така, че липсата на Сон да не се усети толкова осезаемо, но той беше контузен и ще му трябва известно време, за да навлезе отново в оптимална форма. При това положение не е сигурно, че Тотнъм ще успее дори да задържи позицията си на 3-тия най-силен отбор в първенството, тъй като Челси вече е само на 1 точка зад тях, а изглежда, че отсъствието на Кейн може да коства важни точки.

Очакванията до края на сезона

До края на сезона остават точно 16 кръга, а в момента изглежда състезанието остава само с два коня, които са се откъснали пред останалите. В средата на Февруари се подновяват битките в Шампионска Лига, като и трите английски отбора продължават с участието си в най-комерсиалния Европейски турнир.

Ливърпул изтегли един от най-тежките съперници, тъй като завърши втори в своята група. Червените ще играят срещу немския колос Байерн Мюнхен. Юрген Клоп имаше много добри показатели срещу „баварците” от престоя си в Германия, но от тогава мина много време.

Приоритетите на Ливърпул

За Ливърпул сякаш Висшата лига е приоритет, но едва ли с лека ръка могат да приключат участието си в Шампионската лига, където миналата година играха финал. Не е ясно и дали „мърсисайдци” имат достатъчно широк състав, за да гонят тези два най-важни трофея за тях. Предстои да видим дали клубът ще приоритизира целите си, или ще се опита да остане и в двете състезания възможно най-дълго. От това може да зависи и изходът на сезона за тях.

Целта на Манчестър Сити

Още с пристигането на Пеп Гуардиола в Манчестър беше ясно, че неговата основна цел ще е да гони трофея в Шампионска лига, тъй като проектът на катарските собственици вече положи много стабилни основи в Англия и няколко пъти спечели златните медали във Висшата лига. Със сигурност „гражданите” няма да загърбят първенството и ще искат отново да го покорят, още повече че тази година към тях има отправено сериозно предизвикателство.

Жребият на Сити в Европа ги задължава да продължат безпроблемно към ¼ финалите. Съперник на 1/8 финал е немският Шалке 04, който е едва 13-ти в немското първенство и имаше кошмарен полусезон. Едва ли Гуардиола и момчетата му ще се затруднят да продължат напред, като изглежда така сякаш те дори ще могат да спестят сили при положителен резултат след мача в Германия. Сити имат потенциал да гони и Висшата лига и Шампионската лига, тъй като има феноменален състав и треньор, но не се знае как ще протече сезонът от тук до края и какво точно ще се случи.

Избора на Тотнъм

За Тотнъм борбата в Европа също продължава, също с немски противник – Борусия Дортмунд. На шпорите също определено няма да им бъде лесно, тъй като Дортмунд е лидер в Германия и показа прекрасен футбол през есенния полусезон. Лондончани очевидно ще влязат в тези сблъсъци без звездата си Хари Кейн, което е огромен удар по техните амбиции. Струва ми се обаче, че те по-скоро трябва да се съсредоточат върху вътрешното първенство и да се опитат да си осигурят безпроблемно класиране в „топ 4” и право на участие в Шампионската лига и догодина.

В Европа конкуренцията е убийствена и дори Дортмунд да бъде преборен, останалите отбори в надпреварата са дори още по-опасни. Въпреки това, атакуващият и разнообразен стил на игра на Маурисио Почетино в никакъв случай не бива да бъде пренебрегван и всеки съперник на лондончани трябва да се съобразява с тях. Все пак пред тях остава един реалистичен трофей и това е „Карабао Къп”, където те вече успяха да победят съгражданите си от Челси с 1-0 в 1-вия ½-финален мач.

Другата ½-финална двойка е Манчестър Сити – Бъртън Албиън, но след 9-0 за гражданите в 1-вия мач, единият финалист е повече от ясен. Така че Тотнъм определено трябва да насочи мисли и усилия към този турнир и да се опита да спечели трофея, който може да бъде от фундаментално значение за бъдещето на Почетино начело, както и на целия клуб.

 

Линкове:

Флашскор

Жребии за Шампионска Лига – официален сайт на УЕФА

Официален сайт на Висшата Лига